door Guido van de Kreeke BRUSSEL - De NAVO heeft in verband met de verbeterde veiligheidssituatie op de Balkan besloten het mes te zetten in de daar door het bondgenootschap geleide vredesmachten. Tegelijkertijd wordt de organisatie van de troepen er op nieuwe leest geschoeid.
Op advies van de militaire top van de NAVO hebben de permanente vertegenwoordigers van de negentien lidstaten op het hoofdkwartier in Brussel ermee ingestemd de stabilisatiestrijdmacht, SFOR, in Bosnië-Herzegovina van 19.000 naar 12.000 man terug te brengen. Tegelijkertijd wordt de 38.000 man tellende internationale troepenmacht in Kosovo, KFOR, met 4800 militairen verminderd. Het aantal Nederlandse blauwhelmen van ongeveer 1500 zal gehandhaafd blijven.
Het besluit werd genomen na uitgebreide consultaties met een reeks landen, waaronder Rusland, die geen NAVO-lid zijn maar wel troepen voor de operaties op de Balkan leveren.
NAVO-secretaris-generaal Lord Robertson begeleidde de aankondiging van de troepenkorting met: "Maak geen fout. Onze overblijvende troepen zullen nog robuust, krachtig en flexibel genoeg blijven om voor een voortdurende veiligheid te zorgen."
Dreiging
Volgens de NAVO komt de dreiging in het gebied vooral van misdaadbendes en licht bewapende extremisten.
De reducties worden mede mogelijk omdat de afzonderlijke vredesmachten in een efficiënter regionaal verband gaan werken. Ook het type troepen wordt in de richting van 'lichter, mobieler, flexibeler en daarmee goedkoper' aangepast. Mogelijk worden ondersteunende onderdelen zoals militaire ziekenhuizen eveneens gereduceerd worden.
"Er is veel veranderd en verbeterd sinds wij voor het eerst troepen naar de Balkan stuurden. En wij veranderen daarmee mee", zei Robertson. "Maar wat niet verandert, is onze volharding om samen met mensen uit de regio te werken aan vrede en vooruitgang."
Om op alle eventualiteiten te zijn voorbereid, wordt organisatorisch in de lidstaten een reservemacht achter de hand gehouden.
Alle aanpassingen moeten binnen een jaar zijn uitgevoerd.
Een eerder plan om de militaire troepenmacht voor een groot deel naar een meer passende politiemacht om te vormen, is volgens een NAVO-woordvoerder vooreerst komen te vervallen "omdat beschikbare politie-eenheden in de diverse landen vrijwel niet te vinden zijn." |