De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Zacht geblaf
begeleidt
Pims zegening

Van onze verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - Kenneth en Clara, de twee onafscheidelijke hondjes van Pim Fortuyn, beginnen zachtjes te blaffen als bisschop van Luyn in de stampvolle kerk de kist met zijn stoffelijk overschot met wijwater zegent. Ruim achthonderd genodigden, onder wie premier Kok, de vice-premiers Borst en Jorritsma en grootmeester Veenendaal namens koningin Beatrix, wonen in de Rotterdamse Laurentius- en Elizabethkathedraal de uitvaart bij.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 33kb)
(Foto: Roel Dijkstra)
Kenneth en Clara, op de eerste rij naast butler Herman, missen hun baasje, dat zie je zo. Op het moment dat bisschop Van Luyn rond de spierwitte kist met rode rozenkrans op de deksel loopt, zoeken de dieren bescherming achter de benen van Herman.

"Wij nemen afscheid van een dierbare broeder voor velen. Hij is gestorven voor deze wereld. Laat hem leven voor u", spreekt de bisschop.

Stijlvol

In de rijk met witte rozen aangeklede kathedraal bewijzen familie, vrienden en genodigden op stijlvolle wijze het laatste respect aan vriend, broer, inspirator, maatje, leider en politicus Pim Fortuyn, die afgelopen maandag zo plotseling uit hun midden is weggerukt.

De sobere en besloten mis is een klassieke uitvaartliturgie, die bisschop Van Luyn en de familie van Fortuyn in nauw overleg hebben vastgesteld. In zijn openingswoord zegt de kerkleider gehoor te hebben gegeven aan het verzoek van de familie om de ingetogen dienst te leiden en daarmee ook "een krachtig protest te laten horen tegen de toenemende agressie en het zinloze geweld in onze samenleving". "Na vele anderen is nu ook de heer Fortuyn hier het slachtoffer van geworden." Van Luyn wordt tijdens de dienst geassisteerd door de Haagse pastoor L. Berger, een huisvriend van Fortuyn.

Achter het met witte rozen beklede altaar prijkt een in bloemen gehulde poster met de karakteristieke afbeelding van Fortuyn met daarop geschreven 'At your service'. Aan de rouwkransen hangen teksten geïnspireerd op de dramatische omstandigheden: "Je stem zal worden gehoord"... "Rust nu maar zacht"... "Democratie kost een Fortuyn"... Foto's van de eveneens vermoorde politieke leiders Kennedy en Martin Luther King omlijsten het geheel.

Onderwijl klinkt in de kerk: "Laat ons bidden voor Pim Fortuyn die op een zo brute wijze uit ons leven werd weggegrepen. Wat hij voor anderen heeft gedaan, wordt niet beëindigd door zijn sterven. Integendeel, het wordt versterkt. Laat ons bidden voor de stad Rotterdam, het gemeentebestuur en al haar bewoners, voor een stad waarin voor geweld geen plaats is."

Simon, de jongste broer van Pim Fortuyn, richt als enige naaste het woord tot de 800 rouwenden. "Pim was geen rechts-extremist. Elke keer als hij als rechts-extremist werd betiteld, draaide mijn maag om", aldus Simon ten overstaan van de kerkbezoekers, onder wie alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer. "Het was jouw achilleshiel, en ook die van ons."

Bevlogen

"Onze Pim was bevlogen, soms een driftkikker, charmant, hij had een hard oordeel, maar was hij menselijk en sociaal. Pim, jij gaat niet de geschiedenis in als voetnoot, maar als voetstuk", zegt Simon. Met die laatste opmerking verwijst Simon naar een van de laatste debatten tussen zijn broer en PvdA-lijsttrekker Melkert, die Fortuyn had ingepeperd dat hij zijn 'voetnoten' moest kennen.

"Jouw erfgoed aan Nederland moet op een waardige en democratische wijze gestalte krijgen. Het verdriet mag niet ontaarden in geweld. Jij zou dit verafschuwen. Het erfgoed van mijn broer is samen te vatten in het gezegde: Verander de wereld, maar begin bij jezelf. Jouw visie en passie zullen wellicht leiden tot een voorbeeld voor Nederland."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.