De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Commissie onderzoekt
beveiliging van Fortuyn

Van onze parlementaire redactie

   
 

AMSTERDAM - Het kabinet stelt een speciale commissie van onafhankelijke 'zwaargewichten' in die minutieus onderzoek gaat doen naar de veiligheidssituatie rond Pim Fortuyn voorafgaand aan zijn liquidatie afgelopen maandag. Dit onderzoek staat los van het strafrechtelijke onderzoek van justitie naar de moord.

"Het onderzoek moet tot onbetwistbare uitkomsten leiden. Feiten moeten hier tellen", zei premier Kok gisteren.

Uiterlijk maandag moet duidelijk worden wie er zitting krijgen in de commissie en met welke opdracht zij aan het werk gaat. Bij de voorzitter van de nieuw te vormen commissie moet worden gedacht aan het niveau van oud-ombudsman mr. Oosting, die de vuurwerkramp in Enschede onderzocht.

Volgens premier Kok moet de commissie onder meer heel gedetailleerd in kaart brengen welke aanwijzingen er waren voor bedreigingen aan het adres van Fortuyn, welke verzoeken er voor beveiliging zijn gedaan en in hoeverre het latere slachtoffer heeft willen meewerken aan beveiligingsmaatregelen.

Klachten

Fortuyn en sommige van zijn aanhangers hebben de afgelopen maanden regelmatig geklaagd over het gebrek aan beveiliging. Minister De Vries (Binnenlandse Zaken) weersprak die aantijgingen kort na de dood van de LPF-leider. Volgens hem waren er geen aanwijzingen voor concrete bedreigingen. Bovendien heeft justitie volgens de bewindsman wel degelijk onderzoek gedaan naar de veroorzakers van het taartincident bij de presentatie van Fortuyns laatste boek. Tevens zou Fortuyn politiebescherming zijn aangeboden.

Kok vindt dat de overheid "naar vermogen" politici bescherming moet bieden. "Een 100-procentveiligheidsgarantie bestaat niet", benadrukte hij.

Premier Kok zei verder dat de herdenking van Fortuyn "op een enkele dissonant na buitengewoon waardig is verlopen". Volgens Kok is er met de begrafenis een periode afgesloten, maar zal er ook daarna door veel mensen over Fortuyn worden gesproken of aan hem worden gedacht. Het massale medeleven van de bevolking noemde Kok "bijzonder" en "bemoedigend". Hij ziet daarin het bewijs van de "kracht van het Nederlandse volk".

Justitie heeft gisteren bekend gemaakt dat het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van Fortuyn een begeleidingscommissie krijgt, bestaande uit recherchespecialisten van politie en justitie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.