[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Sparta kan weer scoren

Van onze speciale verslaggever

DEN HAAG - De ouverture van de nacompetitie werd door ADO Den Haag en Sparta aangegrepen om er een leuke voetbalavond van te maken. In het Haagse Zuiderpark vonden beide ploegen driemaal het net: 3-3. Met name voor Sparta waren de doelpunten een opluchting, aangezien de Rotterdammers in de laatste acht duels droog stonden. ,,Dat we scoren is mooi, maar ons voornaamste doel was om de nul te houden", zei Sparta-trainer Frank Rijkaard. ,,Dat is niet gelukt, maar met dit punt ben ik wel tevreden. We zitten daarmee volop in de race."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Nourdin Boukhari kan zijn geluk niet op als Danny Koevermans voor 0-1 heeft gezorgd. (Foto: Cor Vos)
Vakgenoot Rinus Israel van ADO was minder te spreken over de uitslag. ,,Over het voetbal in de eerste helft ben ik zeer tevreden. Het beste sinds lange tijd. Ik vind wel dat we de doelpunten te makkelijk weggaven", aldus de oefenmeester, die tijdens de wedstrijd regelmatig met scheidsrechter Roelof Luinge in conclaaf ging. ,,Luinge gaf nogal veel vrije trappen weg in de buurt van onze zestien. In mijn opinie deed hij dat niet met tegenzin".

De reden dat Israel zich zo druk maakte om de vrije trappen, had te maken met het gevaar dat Nourdin Boukhari daarmee telkens stichtte. Uit de dode spelmomenten scoorde hij éénmaal, raakte een keer de paal en schoot in de slotfase net naast de kruising. De grillige aanvallende middenvelder speelde sowieso een puike wedstrijd. Hij sleurde over heel het veld en trok zijn ploeg daarin mee. ,,Nourdin speelde erg geconcentreerd en prima vanuit zijn taak. Dat is dit seizoen wel eens anders geweest", zei Rijkaard, die Aron Winter in de rust wisselde, omdat hij nog niet geheel fit was na zijn liesblessure.

In het duel, dat een kwartier te laat begon omdat nog niet alle supporters binnen waren, nam ADO het initiatief. De Rotterdammers kwamen echter aan de leiding door een doelpunt van Danny Koevermans. Peter Hofstede herstelde de schade, door vervolgens tweemaal op rij doeltreffend uit te halen (2-1), waarna Marilia de Santana kort voor rust de 2-2 produceerde.

Doelman Patrick de Groot, die de geblesseerde Roland Jansen verving, ging daarna geweldig in de fout, door een vrije trap van Boukhari onder zich door te laten schieten: 2-3. De 3-3 van Hofstede, vijf minuten voor tijd, hield ADO op koers om na tien jaar weer in de KPN Eredivisie terug te keren. Gezien de statistieken lijkt dat echter onwaarschijnlijk, want in de vijf keer dat de Hagenaars in het competitietoetje uitkwamen, promoveerde de ploeg nimmer. Voor Sparta liggen de zaken geheel anders. De Rotterdammers moeten voor het tweede jaar op rij via de nacompetitie hun ongeschonden status, nog nooit degradeerde de ploeg, zien te verdedigen.

GROEP B. ADO Den Haag - Sparta 3-3 (2-2). 20. Koevermans 0-1, 21. Hofstede 1-1, 37. Hofstede 2-1, 40. Marilia 2-2, 67. Boukhari 2-3, 83. Hofstede 3-3. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 4500. Gele kaart: Boukhari (Sparta).