De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 10 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Carrière van Kohler
eindigt uur te vroeg

Van onze speciale verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - Zijn carrière eindigde uiteindelijk één uur te vroeg. Jürgen Kohler kreeg zijn gedroomde afscheid als voetballer. Op het hoogste platform, in een Europese finale, speelde de Duitser zijn laatste wedstrijd. Maar als een ballon spatte de droom na een half uur uit elkaar. Toen de doorgebroken Jon Dahl Tomasson het strafschopgebied inliep, trok hij genadeloos aan de handrem. Penalty en de rode kaart waren de zware strafmaatregelen. De man die beroemd werd als de 'schaduw van Marco van Basten' zal met een Nederlands trauma verder moeten leven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Jürgen Kohler wordt door Amoroso getroost als hij voortijdig het veld moet verlaten. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
De rode kaart werd zijn Borussia Dortmund waarschijnlijk fataal. Aan uithuilen deed Kohler niet. "Het was een actie", blikte hij direct na de verloren finale terug. "Ik zette in en hoopte dat ik nog een sliding naar de bal kon maken. Ik raakte echter het scheenbeen. Dan weet je wat de consequenties kunnen zijn. Dat de bal op de stip werd gelegd, wist ik zeker. Maar stiekem had ik op een gele in plaats van een rode kaart gehoopt. Het is jammer, maar zeker geen bitter einde. Hooguit een kleine zwart vlekje op een wit palmares."

Gisteren in het centrum van Dortmund stond de Wereldkampioen van 1990 en Europees kampioen van 1996 wel als een klein kind te wenen. Hoewel de Borussen de dubbel misten en de kater van de verloren UEFA Cup groot was, werd het kampioenschap van de Bundesliga door tienduizenden geelzwarten gevierd. Daarbij werd Kohler in het zonnetje gezet. "Dit doet me heel veel", zei hij terwijl de tranen rijkelijk over zijn gezicht stroomden. "Negentien jaar heb ik met hart en ziel voor het voetbal geleefd. Nu is het ineens voorbij. Een schitterende periode uit mijn leven sluit ik af."

Lang werd er niet meer gerouwd om de UEFA Cup. "De landstitel is voor ons immers de belangrijkste prijs", benadrukte sterspeler Tomas Rosicky. De 22-jarige Tsjech speelde in De Kuip andermaal een grootse wedstrijd. "Natuurlijk is de rode kaart fataal geworden. Maar daar moeten we niet over zeuren. Die kaart was terecht. Als we niet tal van blunders hadden gemaakt, was deze hoofdprijs misschien ook voor ons geweest. Het is ongelooflijk hoe we na de 2-1 weer heel makkelijk de ruimte achterin weggeven. Tomasson kon zomaar de 3-1 scoren. Al moet ik ook de complimenten aan Feyenoord maken. Zij hebben heel sterk gespeeld."

De pas 34-jarige trainer Matthias Sammer kreeg nu heel wat kritiek voor zijn kiezen. Hij startte met een zeer aanvallend ingesteld elftal. Er was nauwelijks een balans tussen aanvallend en verdedigend ingestelde spelers. "Achteraf is het makkelijk praten", wuifde Sammer de kritische tonen weg. "Wij hebben de drie goals van Feyenoord er praktisch zelf ingeschoten. Zo kun je nooit een finale winnen. Het is jammer dat de 3-1 zo snel na onze aansluitingstreffer viel, anders was de tweede helft heel anders verlopen. De vechtlust van het team was echter lovenswaardig. De ploeg heeft alles gegeven en er alles aan gedaan om de achterstand nog recht te buigen. Ik heb veel respect voor deze jongens."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 10 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.