De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 10 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Tomasson: perfect afscheid
   
 

ROTTERDAM - "Een perfect afscheid." Jon-Dahl Tomasson kon ook niet anders zeggen. In je laatste wedstrijd voor Feyenoord de UEFA Cup winnen en daar met het verdienen van een penalty en het scoren van de uiterst belangrijke 3-1 ook een cruciale rol in spelen is inderdaad perfect. "Ik ben heel erg trots dat we dit voor Rotterdam en voor Nederland hebben kunnen bereiken", sprak de Deen, wiens mening werd gedeeld door ploeggenoot Kees van Wonderen. "Een unieke prestatie in deze tijd van het grote geld, waarin de Nederlandse clubs niet mee kunnen gaan", vond de verdediger.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Jon-Dahl Tomasson haalt uit voor het derde doelpunt. Wörns komt te laat.
De man van de avond was in de finale opnieuw Pierre van Hooijdonk, die zijn doelpuntentotaal in het UEFA-Cuptoernooi op acht bracht. De eerste vrije trap van de lange Brabander ging nog op de paal, maar door ijskoud te blijven bij een penalty en daarna nog een vrije trap binnen te schieten wees Van Hooijdonk zijn ploeg de weg naar de grootste triomf van Feyenoord sinds 1974. "Het is geweldig om meteen in mijn eerste jaar bij Feyenoord dit mee te maken. Deze prestatie is heel moeilijk te evenaren, ik vraag me echt af of er nog ooit een Nederlands team in de finale zal staan."

Aanvoerder Paul Bosvelt erkende dat Feyenoord moeilijk momenten had gekend tegen de Duitsers, die het grootste gedeelte van de wedstrijd met tien man moesten spelen. "Vlak na de rust verzuimden we simpel te spelen. Maar het werd gelukkig snel 3-1 en daardoor kregen we meer lucht."

Suggesties als zou Van Hooijdonk persoonlijk in hoge mate verantwoordelijk zijn voor de UEFA-Cupwinst wuifde de spits weg. "Als ik altijd heb uitgedragen dat ik geen individualist ben, zou het heel krom zijn als ik nu zou zeggen dat dit mijn beker is. Het is een collectieve prestatie, waarbij na de winterstop door de ploeg veel beter dan daarvoor is geanticipeerd op mijn behoeften."

Terwijl de 32-jarige Van Hooijdonk voor zijn gevoel een van de laatste kansen op zo'n grote prijs had gepakt, keek Robin van Persie verbaasd in de rondte dat hij als jonkie van 18 de UEFA Cup op zijn prijzenlijst kon bijschrijven. "Echt ongelooflijk, zoals het hele seizoen. Wedstrijden tegen Glasgow Rangers, PSV, in San Siro tegen Inter en dan nu de finale winnen. Het is allemaal moeilijk te beseffen, ik denk dat dat pas in de vakantie komt als ik rust heb."

Van Persie knapte in de wedstrijd veel defensief werk op. "Ik heb misschien wel twintig sprintjes getrokken om gaten dicht te lopen. Dat gaat in je benen zitten en daarom was het goed dat de trainer me wisselde voor Leonardo." Logischerwijs moest ook de kleine Braziliaan die verdedigende taken, waar hij normaal gesproken een broertje dood aan heeft, vervullen. "Als de trainer me dat in zo'n belangrijke wedstrijd zegt, moet ik dat doen. Iedereen wil kampioen worden", besefte de linkspoot.

Elke speler beleefde de triomf op zijn eigen manier. Voor Tomasz Rzasa was het een persoonlijke overwinning. "Aan het begin van het seizoen zou ik helemaal niet spelen. Maar nu heb ik in veertien van de vijftien Europa-Cupwedstrijden meegespeeld en ook in 27 competitiewedstrijden. Daarom ben ik trots op mezelf." Christian Gyan zocht het in de religie. "Dankzij God hebben wij de zege gepakt. Als het in de handen van de Heer ligt, kun je daarop vertrouwen." Ferry de Haan toonde zich content met zijn optreden in de laatste vijf minuten. "Ik moest op het moeilijkste moment van het jaar invallen en de strijd aangaan met Jan Koller, de moeilijkst bespeelbare man op het veld. Al na vijftien seconden had ik een gele kaart en daar schrok ik van. Maar het is gelukt waarvoor ik er inkwam, want ik heb alle vijf de kopduels van Koller gewonnen."

Het uitblijven van een huldiging op de Coolsingel, vanwege de gewelddadige dood van Pim Fortuyn, vonden alle spelers jammer en tegelijk begrijpelijk. "Als ik een wens zou kunnen doen, zou ik wensen dat alles wat de afgelopen dagen is gebeurd, niet zou zijn gebeurd, zodat we er ook een mooi feest van konden maken met onze supporters", vond Van Hooijdonk.

"Het is vervelend dat er geen huldiging is, maar het is logisch uit respect voor de overledene", betoogde Edwin Zoetebier, die bijval kreeg van Van Wonderen. "De dood van Pim Fortuyn overschaduwt de boel. Ook omdat je de overwinning niet met de supporters kunt vieren."

Tomasson schenkt prijs aan goed doel

Verrassend genoeg ging de titel 'Man van de wedstrijd' na de finale niet naar sleutelspeler Pierre van Hooijdonk, maar naar zijn aanvalsmaatje Jon-Dahl Tomasson. De naar AC Milan vertrekkende Deen werd uitgekozen door een vakjury van Europese journalisten. Met de prijs was een geldbedrag van 10.000 euro verbonden, dat door Tomasson beschikbaar werd gesteld aan het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 10 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.