De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 10 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Groningen kleurt roze
   
 

GRONINGEN - Op de Grote Markt in hartje Groningen wijst Carmine Castellano naar de daken met de roze vlaggen en de Italiaanse driekleur. De organisator van de Ronde van Italië is nog geen etmaal in de provinciehoofdstad, maar is nu al onder de indruk van het roze volksfeest, dat, geheel in de kleuren van zijn evenement, in Gironingen wordt gevierd. Openluchtconcerten, straatmuzikanten die 'O sole mio' en 'Volare' zingen, een stuntman op een roze fiets, die vanaf het Groninger museum over een staalkabel door de lucht fietst, maar vooral het mooie weer en de sfeer in het doorgaans zo nuchtere noorden hebben het hart van Castellano gestolen. "Ik ben een gelukkig man. De start van de Giro d'Italia gaat één groot spektakel worden waarop de mensen zich nu al voorbereiden."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 26kb)
Carmine Castellano
Het Festival di Groningen begon gistermiddag voor het grote publiek op indrukwekkende wijze met een minuut stilte ter nagedachtenis van Pim Fortuyn. Bij het verbindingskanaal barstte daarna een ovationeel applaus los en verzorgde het Noord Nederlands Orkest een wervelend optreden. Ondertussen was Castellano druk doende om de problemen bij de finish van de proloog in goede banen te leiden. Omdat er zaterdag minstens 100.000 toeschouwers worden verwacht, moest er genoeg ruimte overblijven voor vluchtwegen, die in het geval van nood kunnen worden gebruikt. Door een communicatiestoornis en het enorme wagenpark van de RAI duurde het even voordat dat probleem was opgelost. Castellano: "Voor de rest ben ik zeer te spreken over de voorbereidingen. Het wielrennen leeft volop in Europa en dat zie je hier ook. Daarom ben ik optimistisch over de toekomst van de Giro. Er is, zo blijkt uit onderzoek, een mentaliteitsverandering onder de jeugd aan de gang. Met betrekking tot doping en training is er een drang naar het oude wielrennen. Vorig jaar werd onze ronde overvallen door een procureur met veel gevoel voor theater. Nu, ruim elf maanden later, heb ik nog geen resultaat van zijn overval in San Remo gezien."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x478, 93kb)

Waarna hij een toelichting geeft op de mentaliteitsverandering die ook zijn organisatie onderging. Nog niet zo lang geleden verklaarde Castellano dat doping een probleem van de renners was en niet van 'zijn' Giro d'Italia. Daar is hij inmiddels op teruggekomen. "Na die inval van vorig jaar zijn wij met alle betrokken partijen om de tafel gaan zitten. Met de overheid is een voorlichtingsprogramma voor de jeugd samengesteld. De Italiaanse wielerfederatie ging akkoord met controles bij de espoirs, de renners onder de 23, en bij de junioren. Op scholen en bij de clubs wordt de jeugd voorgelicht over de gevaren van doping. Ook de Gazzetta dello Sport besteedt veel meer ruimte aan deze vorm van preventie door er in de kolommen steeds maar weer over te schrijven. Deze maatregelen kosten ons 450.000 euro per jaar. Gelukkig zijn onze sponsors achter de Giro blijven staan en hoesten zij een deel van dit bedrag op."

Door procedurefouten werd de opvolger van de legendarische Vicenzo Torriano op de valreep geconfronteerd met de komst van Marco Pantani. Drie jaar geleden werd 'Il Elefantino' in de roze trui op de laatste zaterdag van de Giro met een te hoge hematocrietwaarde onverbiddelijk naar huis gestuurd. Vorig jaar werd er in San Remo op zijn hotelkamer insuline aangetroffen, een middel dat gebruikt kan worden om doping te maskeren. Reden voor het Italiaanse Olympisch Comité om maar liefst vier jaar schorsing te eisen. Een eis die door de disciplinaire commissie van de Italiaanse wielerfederatie met de nodige omzichtigheid werd behandeld. Door deze 'vertraging' kan 'De piraat' gewoon van start gaan, al vraagt iedereen zich af wat Pantani nog kan.

"Pantani is geen probleem voor de Giro, maar voor de wielersport en voor zichzelf", verklaart Castallano. "Ik heb als organisator niet het recht om hem te weigeren. Voor mij is hij echter geen symbool voor de wielersport. Dat zijn mannen als Tafi, Museeuw of Bettini, die dit voorjaar op geweldige wijze grote klassiekers wonnen. In de Giro verwacht ik spektakel van een nog hoger niveau. Met misschien wel een hoofdrol voor Michael Boogerd. De afgelopen jaren heb ik hem in Italië mooie wedstrijden zien winnen. Als hij met die mentaliteit de Giro rijdt, gaat hij zeker een etappe winnen en hoog in het klassement eindigen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 10 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.