De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 10 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Looneis' commissarissen
Nedlloyd oogst onbegrip

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - Nedlloyd heeft woensdag kritiek gekregen op het voorstel de commissarissen fors beter te belonen. Aandeelhouders typeerden de 'looneis' van maximaal 53% voor de toezichthouders als "excessief", "ongepast" en "onbillijk". Toch werd het plan die dag op de jaarvergadering aangenomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Nedlloyd-commissarissen zeggen steeds meer tijd kwijt te zijn aan containerrederij P&O Nedlloyd. (Foto: ANP)
Nedlloyd vindt de betere betaling verdedigbaar. De commissarissen hebben naar eigen zeggen al twintig jaar geen salarisverhoging meer gehad terwijl de taken en verantwoordelijkheden in de afgelopen tien jaar sterk zouden zijn toegenomen. De president-commissaris krijgt daarom vanaf 1 juli jaarlijks €35.000 overgemaakt, 53% meer dan de huidige vergoeding. Zijn plaatsvervanger gaat er bijna 37% op vooruit, terwijl de overige toezichthouders ruim 43% meer gaan verdienen.

Onder beleggers werd morrend op het voorstel gereageerd. "Nedlloyd is een houdstermaatschappij, niets meer en niets minder", aldus directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die stelde dat de taken en verantwoordelijkheden van de commissarissen hierdoor juist sterk zijn afgenomen. Een hogere vergoeding voor de vijf (!) commissarissen noemde hij dan ook ongepast. "Nedlloyd vergelijkt de beloning van de toezichthouders met die van andere midkapfondsen, maar moet dit eigenlijk met andere houdstermaatschappijen zoals Moeara Enim doen. En die betalen heel wat minder."

Sinds de verkoop van de landtak genereert Nedlloyd zelf geen inkomsten meer. Het concern bezit twee deelnemingen - in containerrederij P&O Nedlloyd (50%) en in vliegtuigmaatschappij Martinair (50%), ondernemingen met een eigen bestuur en raad van commissarissen. Bovendien heeft Nedlloyd nog maar tien werknemers in dienst. Door de riante "hofhouding" betekent dat een commissaris per twee werknemers, zo rekende een boze belegger voor.

De commissarissen van Nedlloyd zijn echter van mening dat zij steeds meer tijd kwijt zijn aan het "mede toezicht houden op P&O Nedlloyd". De VEB vindt dat een taak van de commissarissen van deze joint venture zelf. Bovendien komt het Nedlloyd-standpunt erop neer dat de toezichthouders toezicht houden op zichzelf: twee Nedlloyd-commissarissen, Leo Berndsen en Neelie Kroes, hebben namens Nedlloyd zitting in de board van P&O Nedlloyd. Voor die werkzaamheden hebben zij recht op een aparte vergoeding van de containerrederij.

P&O Nedlloyd werkt momenteel aan een forse kostenbesparing. De verliesgevende containerrederij schrapt 1000 banen en wil vanaf eind 2003 jaarlijks $350 miljoen besparen. De maatregel wordt nodig geacht door de slechte marktomstandigheden, die de joint venture in de rode cijfers drukken. Nedlloyd moest vooral daardoor woensdag een eerstekwartaalverlies uit gewone bedrijfsuitoefening bekendmaken van €50 miljoen (eerste kwartaal 2001: €5 miljoen winst). Ook voor het tweede kwartaal wordt een negatief resultaat verwacht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 10 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.