De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 10 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Van Lanschot zaait enige
verwarring met winstdoel

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN BOSCH - De bankiers van Van Lanschot hebben woensdag voor enige verwarring gezorgd over het winstdoel van de bank. Positief was de concretisering van een eerdere winstverwachting; negatief, dat door de wijze van formuleren de belangrijkste financiële doelstellingen op middellange termijn op losse schroeven leken te staan. "Er is niet bedoeld, dat er een verschil zou zijn."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
BERT HEEMSKERK ... dalende effectenprovisies ruimschoots gecompenseerd ...
Van Lanschot liet woensdag tijdens de aandeel-houdersvergadering weten dat de bank in 2002 een winstontwikkeling verwacht die in lijn is met haar middellange-termijndoelstelling. Daarmee ging de chique Bossche bank een stapje verder dan in maart van dit jaar, toen Van Lanschot nog een "verdere stijging" van het bedrijfsresultaat na belastingen en een "hogere" winst per gewoon aandeel zei te voorzien.

De verwarring ontstond vervolgens over wat die middellange-termijndoelstellingen nu zijn. In het jaarverslag schrijft Van Lanschot dat ze betrekking hebben op de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening en de winst per aandeel. Beide moeten gemiddeld met "ten minste 12%" per jaar toenemen. In het persbericht van woensdag was echter sprake van "ongeveer 12%", hetgeen ruimte laat voor een geringere toename dan 12%.

"Je kunt hier wel vraagtekens bij zetten", reageerde een analist, die sprak van een gemengde boodschap. Aan de ene kant legt Van Lanschot de lat relatief hoog in een voor financiële instellingen moeilijk jaar; aan de andere kant lijkt sprake van een neerwaartse bijstelling van de langere-termijndoelstellingen.

"U moet 'ongeveer' lezen als 'ten minste'", nam bestuursvoorzitter Bert Heemskerk desgevraagd de verwarring weg. "Er is niet bedoeld, dat er een verschil zou zijn." Als Van Lanschot het middellange-termijndoel lager had willen leggen, dan was het beter geweest om de eerdere uitspraak niet verder in te vullen, aldus de bankier. Maar op basis van de ontwikkelingen in het eerste kwartaal durft Heemskerk nu al te stellen dat - bijzondere omstandigheden voorbehouden - voldaan zal worden aan die doelstellingen. "De provisies uit het effectenbedrijf staan nog steeds onder druk", aldus Heemskerk, "maar de rente-inkomsten en de groei in de assurantieprovisies bieden hiervoor ruimschoots compensatie." Bovendien, aldus de bankier, blijft Van Lanschot proberen om het kostenniveau in 2002 op hetzelfde niveau te houden als in 2001. Nieuwe inkomsten moeten komen uit Hong Kong, waar binnen twee maanden een kantoor wordt geopend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 10 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.