De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 10 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Focus beurs verschuift van
technologie naar uitgevers

   
 

AMSTERDAM - De AEX-index bleek gisteren op hemelvaartsdag in staat om de winst van woensdag (bijna 9 punten hoger op 498,06) vast te houden. Bij lage omzetten, en mede daardoor een grillig koersverloop, sloot de AEX uiteindelijk een fractie hoger op 498,23. Woensdag was vooral de techsector gevraagd, met als uitschieters ASML, Getronics en Unilever. Gisteren verschoof de focus naar de uitgevers.

KLM sloot, na een lichte koersstijging met €0,13 afgelopen woensdag tot €15,78, gisteren gingen er weer 9 eurocenten van de koers (€15,69) af. De geringe koersbewegingen zijn opvallend want de luchtvaartmaatschappij kwam woensdagmorgen voorbeurs met meevallende cijfers over het per 31 maart afgesloten boekjaar 2001/2002. Analisten hadden gerekend op een nettoverlies voor buitengewone posten van €178 miljoen. Dat werd een nettoverlies van €156 miljoen. Hoewel dat dus meeviel, konden beleggers er niet echt op te bouwen. Voor dit jaar durft de KLM-directie namelijk niet te zeggen dat er weer met zwarte cijfers geschreven kan worden.

Ook Nedlloyd zit het tegen. De rederijholding meldde over het eerste kwartaal een verlies van €2,37 per aandeel. Analisten hadden op een verlies van €1,92 à €3,40 per aandeel gerekend. De koers van Nedlloyd daalde eergisteren met €0,14 tot €19,50, maar herstelde zich gisteren weer tot €19,79.

Een opvallend herstel vertoonden woensdag de technologiefondsen. Dat was vooral te danken aan de meevallende cijfers die internetbouwer Cisco dinsdagavond laat publiceerde. Dat gaf de optimisten onder de beleggers weer wat moed, ook al blijft voorzichtigheid geboden. Want het is nog lang geen rozengeur en maneschijn in de technologiesector. Werd eind vorig, begin dit jaar alom gesteld dat het dieptepunt nu wel gepasseerd is en dat in de tweede helft van dit jaar de markt zich weer zal gaan herstellen, veel marktanalisten vragen zich nog steeds af of dat herstel nu werkelijk wel zo voorspoedig zal gaan als men wil doen geloven.

Maar ondanks dat spoot de koers van ASML woensdag met €2,16 (ruim 10%) omhoog tot €23,50. Dat was te danken aan een uitspraak van de directie dat de verkoop van lithomachines dit jaar veel minder zal dalen dan geruchten willen: er zouden dit jaar 140 à 170 lithomachines kunnen worden verkocht, dat zouden er 'slechts' 15% minder zijn dan vorig jaar. Gisteren sloot ASML op €23,45, 0,2% lager.

Getronics en Philips die woensdag ook van het Cisco-nieuws profiteerden met respectievelijk €3,01(+6%) en €33,29 (+4,7%), hielden hun winst beter vast. Getronics legde er nog een schepje van 1,3% bij op: €3,05. Philips eindigde 0,6% hoger op €33,50.

Waar woensdag vooral technologie profiteerde, hadden beleggers gisteren op hemelvaartsdag meer belangstelling voor de uitgevers. VNU dikte 2,5% aan op €32,50. Woensdag was het aandeel ook al met 2,6% gestegen. Elsevier nam een stap van 1,3% op €15,60 en Wolters Kluwer ging 0,7% omhoog naar €22,73.

De toch nog weinig florissante situatie in de technologiesector heeft ook zijn weerslag op de obligatiesector, meldt effectenbank Stroeve. Afgelopen week is de credit spread, het verschil in effectief rendement tussen bedrijfsobligaties en staatsobligaties voor de gehele Europese obligatiemarkt met 6 basispunten toegenomen. Dit betekent dat beleggers een hogere rente eisen om in risicovollere bedrijfsobligaties te beleggen. Sectoren die daarbij het meest in het oog springen zijn volgens Stroeve telecom, technologie en energie.

Papierfabrikant CVG (Crown Van Gelder) verwacht over het lopende eerste halfjaar een forse stijging van de nettowinst ten opzichte van de eerste helft van 2001, toen €2,2 miljoen werd verdiend. Over het gehele jaar wordt eveneens een winststijging verwacht (vorig jaar. €8,2 miljoen). Dat werd door beleggers beloond met een koersstijging woensdag van €1,45 tot €16,30. Gisteren sloot het aandeel onveranderd op €16,30.

Fors hoger was woensdag melkrobottenfabrikant Prolion. Het bedrijf heeft de aanvullende financiering rond. Daarvoor moeten wel nieuwe aandelen worden uitgegeven. De koers van het door de MKZ-crisis van vorig jaar zwaar getroffen fonds schoot €0,30 (47,6%) omhoog tot €0,93 aan het slot van de handel woensdag. Gisteren moest het bedrijf echter al weer een deel van die winst inleveren. De koers daalde 8,6% naar €0,85.

Buhrmann sloot na een winst van een halve euro woensdag op €14. Gisteren ging er weer 0,8% af op €13,89. In tegenstelling tot hetgeen deze krant vorige week meldde heeft Buhrmann eerder deze maand géén uitspraak gedaan over de hoogte van de winst in het tweede kwartaal. Wel heeft het handelshuis aangegeven voor heel 2002 een hogere winst uit gewone bedrijfsuitoefening (voor afschrijving goodwill) te verwachten.

Manno van den Berg en Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 10 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.