De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 10 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Prolion heeft ook laatste
€2,6 miljoen in de knip

Van een onzer verslaggevers

   
 

VIJFHUIZEN - Drieëneenhalve maand na de eerste aankondiging heeft melkrobottenfabrikant Prolion eindelijk zijn herfinanciering rond. Over een versterking van het eigen vermogen - met €12,5 miljoen - werd eerder al overeenstemming bereikt. Woensdag maakte Prolion bekend ook de laatste €2,6 miljoen toegezegd te hebben gekregen van een financieringsfaciliteit van €10 miljoen. Op de beurs van Amsterdam kreeg het veelgeplaagde bedrijf de handen van beleggers er voor op elkaar, ondanks de aanzienlijke verwatering die de uitgifte van nieuwe aandelen met zich meebrengt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Dit kalenderjaar meer dan 100 melkrobots. (Foto: Roel Dijkstra)
Het was een zeer complex herfinancieringsplan dat Prolion eind februari aankondigde. Er was een principeovereenkomst met een groep investeerders over een versterking van het eigen vermogen, een akkoord met grootaandeelhouder, toeleverancier en distributeur Trako (over de overname van distributieactiviteiten) en overeenstemming met de belangrijkste schuldeisers (over een sanering van Prolions schuldpositie).

Heikel punt bleef echter een financieringsfaciliteit van €10 miljoen. Die moest er volgens de melkrobottenfabrikant "op korte termijn" komen, "om de continuïteit van de onderneming te kunnen waarborgen". Op 15 maart zegden Commerzbank en Friesland Bank al een eerste €6 miljoen toe. Voor nog eens €1,4 miljoen werd een converteerbare lening opgetuigd, waarvoor - net als voor de €12,5 miljoen die bedoeld was ter versterking van het eigen vermogen - nieuwe aandelen zouden worden uitgegeven. Bleef over: een financieringsgat van €2,6 miljoen. Voor dat bedrag heeft Prolion nu schriftelijke toezeggingen binnen, zo luidde het woensdag. "Naar alle verwachting" zullen ook voor de €2,6 miljoen nieuwe aandelen worden uitgegeven. Volgens directeur Bernard Vandekerckhove leidt dat tot een aanvullende verwatering van "nog geen 1%", bovenop de 83% die al eerder bekend werd. Het betekent dat beleggers die vóór Prolions herfinanciering 100 aandelen in het bedrijf hadden, ná de herfinanciering nog net iets meer hebben dan 16.

Prolion liet woensdag eveneens weten dat een reorganisatie in gang is gezet. Doel daarvan is "het realiseren van kostenbesparingen, het verminderen van het aantal locaties, het verbeteren van de interne organisatie en het vergroten van de transparantie". De reorganisatie brengt "eenmalige lasten" met zich mee. Hoe hoog die zijn, wilde Vandekerckhove nog niet zeggen. Ook over het "positief effect" dat de reorganisatie heeft op de resultaten in het volgende boekjaar wilde de directeur nog niets kwijt.

Prolion heeft momenteel orders voor ongeveer 70 melkrobots, luidde het wel. Dat is voor 15 machines minder dan begin maart nog werd gezegd. "We hebben een aantal robots uitgeleverd", verklaart Vandekerckhove het verschil. Uit angst voor een mogelijk definitief faillissement en - dientengevolge - het wegvallen van een adequaat serviceapparaat heeft een aantal boeren orders ingetrokken, geeft de directeur toe. "Weer anderen hebben gekozen voor conventionele melksystemen."

Al met al verwacht Prolion dit kalenderjaar meer dan 100 melkrobots te plaatsen, waardoor het eindelijk af zou zijn van de voorraden. Vanwege de lopende reorganisatie en de herfinanciering 'kan' Prolion nog geen concrete uitspraken doen over de resultaatsontwikkeling. Over de langere termijn is het bedrijf positief.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 10 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.