De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 10 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Uitzendbranche wil alleen
met De Unie cao-afspraak

   
 

HOUTEN - De ABU, de werkgeverskoepel in de uitzendbranche en vakbond De Unie werken achter de schermen hard aan een cao-akkoord voor de 800.000 uitzendkrachten in ons land. FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond dreigen hierdoor buitenspel gezet te worden. De ABU leeft al enkele maanden met de FNV op voet van oorlog waardoor de cao-onderhandelingen niet van de grond komen. De oude cao liep op één april af.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Randstad en andere uitzenders voorzien bedrijfs-cao's. (Foto: Dijkstra bv)
De ABU is vastbesloten de knuppel in het cao-hoenderhoek te gooien als FNV niet snel bijdraait. "Wij hebben niets tegen de FNV maar wel tegen hun onbetrouwbaar gebleken cao-onderhandelaar. Er is nu een bemiddelingspoging aan de gang, waarvan de uitkomst nog onzeker is. Wat mij betreft kunnen we snel weer gaan praten maar niet ten koste van alles. Onze leden als Randstad, USG/Start en Vedior weten nu dat er goede alternatieven zijn, dat moet de FNV goed beseffen", zegt ABU-directeur Aart van der Gaag. Het is voor het eerst dat de uitzendwerkgevers de FNV zo openlijk afvallen.

De sociale partners in de uitzendsector zijn letterlijk tot elkaar veroordeeld. De ABU ergert zich al tijden aan de ongelijke onderhandelingspositie van uitzendwerkgevers. De bonden kunnen rustig achteroverleunen met artikel 8 van de wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs (WAADI) in de hand. Dit artikel bepaalt dat als er geen uitzend-cao is uitzendkrachten automatisch onder de (duurdere) cao van de inlenende bedrijven vallen. Uitzendbureaus kunnen zich een cao-impasse niet permitteren omdat uitzendwerk dan te duur wordt. Uitzendwerk werd de afgelopen twee jaar al flink duurder omdat uitzenders met de economische tegenwind hun marges alleen konden handhaven door de tarieven te verhogen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Jacques Teuwen
De ABU roept vandaag de politieke partijen in de Tweede Kamer in een pamflet op de wet WAADI ingrijpend te wijzigen en daarmee de uitzendsector niet langer 'te discrimineren'. Tevens zal aandacht worden gevraagd voor andere sectorspecifieke problemen. Zo zou ook de Flexwet de werkgevers in een ongelijkwaardige onderhandelingspositie dwingen, uitzendwerk duurder maken en zijn doel daarmee voorbij schieten. Na drie jaar Flexwet hebben steeds meer flexkrachten vanwege hun lange arbeidsverleden recht op zekerheid en dat betekent een vast, duurder contract. De ABU, gesteund door werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, signaleert dat vooral de kwetsbare groepen hiervan de dupe worden.

Voorzitter Jacques Teuwen van De Unie, die al enkele informele ontmoetingen met de ABU achter de rug heeft, toont begrip voor de worsteling van de uitzenders. "De uitzendbranche kent geen vrije onderhandelingspositie voor werkgevers zoals in andere sectoren. Dat zij de politiek aanklaagt is dan ook zeer terecht." De ABU en opmerkelijk genoeg ook De Unie zetten grote vraagtekens bij de representativiteit van de vakbonden in de uitzendbranche. "De vakbeweging heeft nauwelijks 5000 leden maar houdt de werkgevers door het WAADI-artikel gevangen", aldus Teuwen, die de ABU een uitweg biedt. Dat deed hij eerder al, tot grote woede van FNV en CNV, met succes in de kinderopvang. "De Unie streeft naar een raam-cao, waarin onder meer de loonstijging in de sector wordt geregeld. Maatwerk moet plaatsvinden in bedrijfscao's. Ik kan me zelfs voorstellen dat zich bedrijfsvakbonden gaan organiseren. Die kunnen zich dan via het nog door ons op te zetten cluster UnieFlex verenigen." Van der Gaag spreekt van een "realistisch alternatief. De Unie is een nette cao-partner. We staan hoogstwaarschijnlijk voor een nieuw uitzendtijdperk." Bang dat de FNV en CNV vanuit de bedrijven terugslaan is hij niet. "Werkgevers willen flexibiliteit goed geregeld hebben. Dat is wat telt op de lange termijn of zij dat nu willen of niet." En de ABU-toekomst? "Ook als er bedrijfs-cao's komen, blijft de ABU dé lobbymachine. Wel zal er een adviespoot bijkomen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 10 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.