door Fred Pruim en Eric de Brouwer ROTTERDAM - Feyenoord is terug aan de Europese top! Bengaalse vreugdetoortsen, rood-witte liederen en een Kuip die baadde in licht en geluid: zelfs dat alles kon niet op tegen de immense prestatie die het Feyenoord van het legioen woensdagavond 90 minuten lang op een perfecte grasmat neerzette.
Kort na de UEFA-cupzege op Dortmund gooide Feyenoord de grauwsluier van heel Rotterdam van zich af. De stad veranderde voor enkele uren in één grote feestende massa. Voor heel even werd het verdriet om de moord op de populaire Rotterdammer Pim Fortuyn naar de achtergrond gedrongen.
In de nachtelijke uren werd de jubelstemming echter toch weer verstoord door enkele honderden hardnekkige relschoppers. Zij gingen lange tijd de confrontatie aan met de op grote schaal aanwezige Mobiele Eenheid en vernielden auto's, bushokjes en winkelruiten. In totaal werden 180 arrestaties verricht.
Direct na het laatste, bevrijdende fluitsignaal in de kolkende Kuip vielen de Feyenoordfans elkaar in het centrum van de stad huilend van geluk in de armen. De hossende rood-witte massa op het Stadhuisplein, het Schouwburgplein en de Coolsingel werd bijkans gek van vreugde.
Onder luid gejuich staken de supporters bengaalse vreugdetoortsen en ander vuurwerk af. Auto's reden luid toeterend door de straten en massa's mensen liepen al zingend en joelend in de richting van het stadhuis.
De Maasstad, die na de dood van Pim Fortuyn eerder deze week volledig was lamgeslagen, haalde voor even weer wat frisse lucht binnen. Het feit, dat volksclub Feyenoord, met z'n hondstrouwe aanhang, na bijna dertig jaar weer de UEFA-beker had gepakt, dreef de adrenaline in de stadsaders op tot een hoogtepunt.
In de uren voor de zinderende finale, die het verbleekte Nederlandse voetbal uiteindelijk weer een (rood-witte) kleur gaf, gaven veel Feyenoordfans hun blijk van medeleven aan hun stadgenoot Pim Fortuyn. Bij het stadhuis werden bloemen, sjaaltjes, voetbalshirtjes en vlaggen neergelegd voor de man, die een paar weken eerder in zijn thuisstad ook al zo'n eclatante en historische overwinning had behaald.
Heel Rotterdam en natuurlijk ook de rest van Nederland - er zaten ruim vier miljoen mensen aan de buis gekluisterd - zagen hoe Feyenoord Dortmund uiteindelijk stukspeelde.
'Put your hands up for Pi-Air, put your hands up for Pi-Air' schalde het door de geluidsboxen van de kroegen op het Stadhuisplein, helemaal toen de donkere aanvaller met ook al een vrije trap voor 2-0 had gezorgd.
'Mister Feyenoord' Coen Moulijn, die in 1970 met zijn ploeg de eerste Nederlandse Europacup binnenhaalde, was buiten zinnen van vreugde, maar ook emotioneel "We hebben er zo lang op moeten wachten. Dit is zó belangrijk voor de club, dat valt niet te omschrijven. Dit is uniek, dat maken die gasten nooit meer mee."
Dat de spelers niet in het centrum zouden worden gehuldigd uit piëteit met Fortuyn, deed niemand ervoor terugdeinzen om toch feest te vieren onder het balkon van het stadhuis. Daarbij klommen enkele waaghalzen via de steigers, die om een deel van het pand stonden, toch naar de 'heilige' plek. De eerste fanatiekeling ontrolde een Nederlandse vlag en een portret van Fortuyn, en stond enkele seconden in de 'At your service-houding'. Het ontlokte de vele duizenden op de grond tot een ovationeel applaus, waarna de naam van de vermoorde politicus werd gescandeerd.
Even verderop hadden enkele tientallen fans, dronken van bier en geluk, bezit genomen van de Hofpleinfontein, daarbij luid aangemoedigd door andere supporters.
De sfeer in het centrum werd met het verstrijken der uren toch weer wat grimmiger. Onder invloed verkerende reltrappers daagden de politie uit, die vervolgens de Coolsingel begon schoon te vegen. In de uren die daarop volgden, waren en verschillende schermutselingen, waarbij de ME soms hard optrad. Tegen vier uur was het weer rustig.
De Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten noemde de raddraaiers gisteren 'een stelletje klootzakken' en 'tuig van de richel'. Nog enkele tientallen van deze lieden zaten gisteren nog vast.