AMSTERDAM - De vakcentrale FNV vindt dat de koers van loonmatiging naar 2003 moet worden voortgezet. "Nu er meer signalen zijn dat de economie zal aantrekken, moeten we niet meteen hogere lonen gaan eisen", zegt cao-coördinator Henk van der Kolk van de FNV.
Maar de ondergrens, zo waarschuwt de FNV-bestuurder, is het inflatiecijfer. Ook benadrukt Van der Kolk dat niet elke sector hetzelfde is. "Voor sectoren als de zorg moeten er uitzonderingen gemaakt kunnen worden."
Het Centraal Planbureau verwacht dat de inflatie voor dit jaar 3,25% procent zal bedragen. De inflatie in februari en maart bedroeg al respectievelijk 3,8 en 3,6%.
De FNV gaat dit jaar uit van een centrale looneis van 4%. De gemiddelde loonstijging in de afgesloten cao's is inmiddels tussen de 3 en 3,5% uitgekomen. Vorig jaar kregen werknemers gemiddeld ruim 4% extra loon.
"We hebben de bocht gemaakt naar een verantwoordde stijging van de lonen en die koers moeten we volhouden", zegt Van der Kolk. "We moeten onszelf niet rijk rekenen in de verwachting dat de economie zich in de tweede helft van dit jaar zal herstellen."
De FNV-bestuurder benadrukt echter dat de salarisverhogingen in cao's "slechts voor de helft" debet zijn aan de stijgende loonkosten. De werkgevers moeten "ook hand in eigen boezem steken" en oppassen met het uitbetalen van extraatjes en bonussen. Door de krapte op de arbeidsmarkt is dat misschien lastig, maar dan moeten ze vervolgens niet naar de vakbonden wijzen, volgens Van der Kolk. Verder heeft de overheid ook zijn steentje bijgedragen aan de oplopende loonkosten, stelde de cao-coördinator. "Vooral door de sociale premies veel te hoog vast te stellen."