De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 10 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Rotterdam in 24 uur stad van uitersten

door Eric Brouwer

   
 

door Eric de Brouwer ROTTERDAM - Vele tienduizenden mensen hebben gisteren in Rotterdam afscheid genomen van Pim Fortuyn. Belangstellenden uit het hele land waren naar de Laurentius-kathedraal gekomen om de vermoorde politicus de laatste eer te bewijzen.

Het publiek stond urenlang in de brandende zon en in dikke rijen voor de kerk aan de Mathenesserlaan, om maar een laatste glimp van 'hun Pim' op te kunnen vangen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 21kb)
Duizenden en nog eens duizenden mensen namen gisteren afscheid van Pim Fortuyn die lag opgebaard in de Laurentius- en Elizabethkthedraal.
Velen moesten, overmand door emoties en woede om deze laffe daad, door hun familieleden worden weggeleid of zelfs weggedragen. De impact van de laatste 'ontmoeting' met Fortuyn was voor hen te groot. Het immense verdriet van zich af schreeuwend en met de handen voor het gezicht verlieten zij de kerk.

Vol woede

Zo ook de 36-jarige Josephina Philippen uit Amsterdam, die samen met een vriendin naar Rotterdam was gekomen om Fortuyn te zien. "Oh Pimmetje, wat doe je toch", verliet ze huilend de kathedraal. "Jij hoort hier helemaal niet!"

Philippen was na ruim drie uur wachten aan de beurt. Nadat ze de tranen van haar gezicht heeft weggeveegd: "Ik zat de voorbije dagen vol woede. Nu ik hem heb gezien, zit ik vol verdriet.

Hoe kan het toch gebeuren dat iemand om zijn mening wordt vermoord. Ik vraag mij af, hoe het met dit land verder moet."

Ook mevrouw M. Pardoel (66) uit Rotterdam werd het allemaal te veel. "Ik kon het gewoon niet drooghouden, toen ik voor die kist stond. Echt vreselijk. Zo'n lieve man en zo'n goede leider. Ik heb nog zachtjes tegen hem gezegd: 'Lieve Pim, we hadden je nog zo nodig..."

"Die man ligt daar om zijn principes. Wat een schok", aldus de 59-jarige Vlaardinger A. C. de Rooy, als hij snikkend naar buiten loopt.

"Pim was er voor ons, maar we waren er niet voor hem."

De Rotterdamse politicus lag opgebaard in een half openstaande, witte kist, die horizontaal en voor op het altaar van de kathedraal stond opgesteld.

Hij was omgeven door kransen en enorme bossen witte en rode rozen, die onder meer door zijn familie rond hem waren neergelegd.

Maar ook van de mensen die de kathedraal binnentraden, legden er duizenden bossen bloemen, gedichten en tekeningen op het altaar. Al enkele uren nadat de kathedraal voor het publiek was opengesteld, lag Fortuyn in een ware bloemenzee.

"Indrukwekkend", aldus de 23-jarige Tamara de Bruin uit Haarlem. "En emotioneel. Ik moest huilen toen ik Fortuyn zag liggen. Ik ben snel weer weggegaan." De Haarlemse was naar Rotterdam gekomen uit protest, zo zegt ze. "De democratie in ons land is aangetast. En ik ben er nu, omdat ik deze week niet bij de stille tocht kon zijn."

Warmte

De deuren van de Laurentius-kathedraal gingen gistermiddag al om 14.30 uur open, een half uur eerder dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat besluit werd genomen omdat er links en rechts wachtenden, bevangen door de warmte, in elkaar waren gezakt.

Om het publiek in de warmte op de been te houden, deelde medewerkers van de politie en de GGD bekertjes met water uit. De GGD was uit voorzorg met enkele ambulances en een zogeheten trauma-container aanwezig om flauwgevallen mensen te kunnen verzorgen.

Veel mensen die bij de kathedraal waren geweest, gingen meteen daarna ook bij het huis van Fortuyn langs aan het G.W. Burgerplein. Bezoekers legden bloemen op de motorkap van de Jaguar van Fortuyn. In een tent op het plein konden mensen water drinken en op verhaal komen.

Ook de gemeenteraad van Rotterdam nam woensdag tijdens een bijzondere vergadering op indrukwekkende wijze afscheid van Fortuyn.

In het bijzijn van een aantal familieleden van Fortuyn en Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland Jan Franssen, namen burgemeester Ivo Opstelten, oprichter van Leefbaar Rotterdam Ronald Sørensen en fractievoorzitter Bert Cremers van de Rotterdamse PvdA het woord. De partijgenoten van Fortuyn hadden op diens plaats in de raadszaal een groot boeket oranjekleurige bloemen en een portretfoto van 'hun Pim' neergezet.

Vandaag wordt in de Laurentius-kathedraal om 11.30 uur een besloten uitvaartdienst voor Fortuyn gehouden. Hierbij zullen behalve familieleden en vrienden ook premier Kok en de vice-premiers Borst en Jorritsma aanwezig zijn. Daarvoor vindt een tocht met de kist van Fortuyn door de stad plaats. Fortuyn wordt om 17.00 uur op begraafplaats Westerveld in Driehuis (Noord-Holland) ter aarde besteld.

De gemeente Velsen roept iedereen op die het graf van Fortuyn wil bezoeken, dat niet vandaag te doen omdat de kleine begraafplaats niet op een zo grote mensenmassa is berekend. De politie zal belangstellenden vanaf de rijksweg A9 zoveel mogelijk begeleiden. Westerveld is dagelijks open van 10.00 uur tot 17.00 uur.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 10 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.