De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  George Banken slaat slag bij uitverkoop van Landis

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
George Banken wil zijn oude Detron uit de as van Landis laten herrijzen. (Eigen foto)
UTRECHT - Detron-oprichter George Banken koopt zijn oude bedrijf, thans Landis Public Networks geheten, terug van het failliete Landis. De 38-jarige ondernemer zet het bedrijf voort in sterk afgeslankte vorm.

Van de bijna 500 werknemers gaan er voorlopig maar 150 mee naar het nieuwe bedrijf, dat weer de vertrouwde naam Detron krijgt. Mogelijk komt daar in een later stadium nog een beperkt aantal werknemers bij. Voor de afhandeling van lopende opdrachten worden 80 medewerkers tijdelijk ingehuurd. Banken wil ook Landis Rental Services kopen. Verder bekijkt hij welke andere bedrijfsonderdelen kunnen worden overgenomen.

Bankens speciale belangstelling gaat uit naar de Duitse, Franse en Belgische dochters van Public Networks. Daarnaast zitten er in de failliete boedel van Landis nog plukken van het oude Detron. Het gaat hier om bedrijfsonderdelen die na de overname in juni 2000 zijn geïntegreerd in de Landis Group. Bovendien zijn enkele onderaannemers bereid behoorlijke aantallen medewerkers over te nemen.

Het bedrag dat Banken's investeringsmaatschappij Future Telecom voor Public Networks betaalt, is nog niet bekend. De overnamesom hangt mede af van de waardering van voorraden en andere bezittingen. Toen Banken Detron in juni 2000 verkocht, was het een bloeiende onderneming. Amper een jaar later stortte de markt voor de aanleg van vaste en mobiele netwerken in elkaar. Lange tijd werd nog gehoopt dat Landis kon mee profiteren van orders op gebied van derde generatie mobiele netwerken (umts). Maar veel projecten verdwenen in de ijskast.

Met een beperkt deel van het personeel probeert Banken nu Detron boven water te houden tot betere tijden aanbreken. Directeur van de nieuwe onderneming wordt Stan Schröder, die ook in de top van het oude Detron zat. George Banken blijft op de achtergrond. Wel gaat hij samen met Schröder de acquisitie van nieuwe orders doen. Op twee man na is de hele verkoopafdeling opgedoekt. De 38-jarige Banken doet het liever zelf.

Behalve met George Banken bereikten de curatoren van de Landis ICT Group ook principeovereenkomsten met andere partijen die activiteiten van het failliete concern gaan voortzetten. Als deze transacties definitief doorgaan, zijn 450 banen veilig gesteld. Bij de verkoop van de distributiepoot en de management buy-out van Citee waren eerder al 430 banen gered. In totaal zal de werkgelegenheid van een kleine 900 van de 1500 Nederlandse Landis-werknemers gewaarborgd blijven.

Vier Landis-managers zijn het in hoofdlijnen eens geworden over de overdracht van bedrijfsactiviteiten uit vier Landis onderdelen. De management buy-out omvat Landis Professional Services (ontwikkeling en consultancy) Landis Managed Services (beheer van netwerken), trainingsinstituten (technische cursussen) en een deel van 'application services'. In totaal zijn hier 175 medewerkers bij betrokken.

Onbekend is wie deze vier managers Peter Lammers, Wytze Rijkmans, Jan van Goch en Jurgen Weissfeld gaat financieren. Volgens interim manager Cees van Steijn is de voormalige Landis-topman Paul Kuiken hier niet bij betrokken. Maar het personeel van Landis heeft sterk de indruk dat Paul Kuiken wel degelijk betrokken is.

Overigens was Paul Kuiken wel betrokken bij eerdere gesprekken over een management buy-out. Cees van Steijn bevestigt dat. De amper een maand geleden nog weggestuurde topman wilde eerst een veel groter deel van Landis terugkopen dan het eerder genoemde kwartet thans van plan is te doen. Kuiken werkte bij die overnamepoging samen met een deel van de managers die nu op hoofdlijnen een akkoord hebben bereikt.

Overigens besprak Kuiken zijn plannen uitvoerig op zondag 28 april met interimmanager Van Steijn op een golfbaan in Portugal. Kuiken liet zich bij dat gesprek vergezellen door ongeveer tien Landis managers. Later bekoelde de relatie tussen Kuiken en het interim-management, toen bleek dat de helft van de debiteurenportefeuille volstrekt oninbaar was.

Verder werd gisteren bekend dat met Inter Access op hoofdlijnen overeenstemming is bereikt over de overdracht van QuayOne, een goed draaiend onderdeel van Landis. Bij deze overeenkomst zijn ongeveer 40 medewerkers betrokken. Citee dat zich al eerder van Landis wist los te maken, is van plan ongeveer 20 werknemers van Professional Services over te nemen. De interactieve media activiteiten gaan naar C. Schut, Partners in management.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.