De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Strengere regels EU om beleggers te beschermen

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Europese ministers van Financiën zijn gisteren in Brussel akkoord gegaan met strengere regels om beleggers te beschermen tegen marktmanipulatie. Ook het toezicht op financiële conglomeraten wordt strakker in de EU.

Zodra banken en verzekeraars een belang van meer dan 10% in elkaar hebben, is er sprake van een conglomeraat en wordt het toezicht versterkt. Deze maatregel is bedoeld om in Europa een 'Enron-affaire' te voorkomen. Enron leek een onaantastbaar Amerikaans energieconcern met vele vertakkingen, maar bleek door creatief boekhouden uiteindelijk een lege huls.

De gisteren genomen maatregel brengt de 15 EU-landen dichter bij hun doel om in 2003 een geïntegreerde aandelenmarkt te hebben, en in 2005 een volledig geïntegreerde markt voor alle financiële dienstverlening.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Bolkestein pleit voor transparante financiële markten. (Eigen foto)
In plaats van lokale lappendekens komt er nu uniforme wetgeving tegen marktmanipulatie, het insteken van al of niet valse berichten om snelle koerswinsten te behalen. "Deze richtlijnen zullen ertoe bijdragen om onze financiële markten zekerder, stabieler, transparanter en efficiënter te maken", verklaarde eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) gisteren. Volgende maand moet het europarlement nog zijn goedkeuring geven. Maar dat lijkt slechts een formaliteit.

De nieuwe richtlijn is ook wat vriendelijker voor financiële journalisten. In het oorspronkelijke voorstel kon iedereen voor de rechter gedaagd worden die valselijk bedrijfsinformatie verspreidde. Dat zou dus ook betekenen dat journalisten strafbaar zijn die volkomen te goeder trouw valselijk verstrekte informatie publiceren. In het eindvoorstel is daar nu een mouw aan gepast. Journalisten zullen nu nog alleen worden vervolgd als ze zelf financieel voordeel hebben behaald na het publiceren van informatie die achteraf valselijk of misleidend blijkt te zijn.

"De nieuwe richtlijn zal vanzelf een soort jurisprudentie veroorzaken in Europa wat wel en niet toelaatbaar is. Fraudeurs zijn gewaarschuwd. Consumenten en beleggers zullen beter zijn beschermd, en zo ook de samenleving als geheel", aldus Bolkestein.

De ministers van Financiën (de Nederlandse minister Zalm bleef in Den Haag vanwege de moord op Fortuyn) deden verder een beroep op de Duitse vakbonden de stakingen te stoppen en de looneisen te matigen. Gisteren gingen wederom 20.000 metaalarbeiders bij 22 bedrijven in staking, ditmaal vooral bij Bosch en Siemens. De bonden willen 6,5%. Dat is tweemaal zoveel als de werkgevers bieden. Mede door de problemen in 'motorland' Duitsland heeft de Europese Commissie gisteren haar groeivoorspelling voor het tweede kwartaal licht neerwaarts bijgesteld, nu wordt gerekend op 0,4 à 0,7% groei tegen 0,5 à 0,8% eerder. Tegen het eind van het jaar zou de groei weer tegen de 2,5% moeten zitten.

Ten slotte gingen de bewindslieden ook akkoord met een liberalisering van de postmarkt in twee stappen: vanaf 2003 zal post boven 100 gram vrij worden en vanaf 2006 post boven 50 gram. Het kan echter nog wel tot na 2009 duren voordat de bulk van de post, brieven onder de 50 gram, door elk bedrijf bezorgd mag worden.

Op de vergadering van de ministers van Financiën beloofde Portugal verder met draconische maatregelen het begrotingstekort dit jaar te zullen beperken tot 2,8%. De Portugezen willen dit bereiken door onder andere de btw te verhogen van 17% naar 19%. Portugal is momenteel het zwakste jongetje uit de euroklas. De vorige regering heeft een veel te rooskleurig financieel plaatje achtergelaten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.