De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Verkiezingen gaan
door op 15 mei

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede-Kamerverkiezingen gaan op woensdag 15 mei door. Ondanks de shocktoestand waarin Nederland verkeert na de brute moord op Pim Fortuyn, vinden het kabinet en alle partijen, inclusief de Lijst Pim Fortuyn, uitstel niet verstandig.

Met name de mening van de Lijst Pim Fortuyn, die gisterochtend in een gesprek met premier Kok op het Catshuis aandrong op het handhaven van de verkiezingsdatum, heeft een doorslaggevende rol gespeeld. Kok benadrukte dat de beslissing over al dan geen uitstel erg moeilijk was.

Volgens Kok is Nederland echter in staat om volgende week naar de stembus te gaan. "Eén ding staat vast: de democratie en de nagedachtenis van de heer Fortuyn dienen we het best door de democratie voluit haar werk te laten doen."

Tweespalt

Vooral de vrees dat er een groot tweespalt in Nederland zou ontstaan als voor een latere verkiezingsdatum zou worden gekozen, heeft het kabinet doen besluiten de huidige datum te handhaven.

De lijsttrekkers sloten zich gisteren na onderling overleg direct aan bij het besluit van het kabinet. Alleen SP-leider Marijnissen had een voorkeur voor uitstel omdat hij voor de verkiezingsdatum nog campagne wilde voeren. Hij legde zich echter zonder problemen bij de keuze van de anderen neer.

Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven vindt dat de verkiezingen ondanks alle commotie serieus moeten worden genomen. Ook D66-leider De Graaf ziet in de emotionele omstandigheden geen beletsel: "Mensen kunnen nog steeds in vrijheid kiezen. Ook bij uitstel zou Fortuyn worden gemist."

Woordvoerder Herben van de Lijst Pim Fortuyn riep de kiezers gisteren op om te gaan stemmen op de partij die men al voor de moord op Fortuyn in gedachten had. "Eerlijk gezegd maakt het mij niet uit op wie u stemt, als u maar stemt", aldus Herben.

Doordat de partijen uit respect voor Fortuyn unaniem hebben afgesproken alle campagne-activiteiten stil te leggen, krijgen de verkiezingen een tamelijk macaber en uniek karakter. Ook de opiniepeilingen zijn abrupt stopgezet, waardoor de toch al zeer onzekere uitslag nog moeilijker zal zijn te voorspellen. De onderzoeksbureaus Nipo en Interview vinden het niet passend om mensen nu naar hun politieke voorkeur te vragen omdat velen geëmotioneerd zijn.

In politiek Den Haag heerste gisteren nog steeds een zeer verwarde stemming na de aanslag op Fortuyn. De bewaking van ministers en andere landelijke politici is flink opgeschroefd.

Hoewel de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Defensie commentaar weigeren, spreken interne bronnen bij de staatsbeveiligingsdiensten van een 'overduidelijke alarmfase één'.

De beveiliging wordt onder meer uitgevoerd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, een onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten.

Ook de politie Haaglanden maakt overuren. Voor het Torentje van Kok zijn dranghekken en een politiewagen geplaatst. Agenten bewaken de Kamer-ingangen en de woningen van ministers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.