De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Dier telt meer
dan een mens'

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - "Dieren beschermen is mensen beschaven. Ik handel gewoon rationeel. Ik hoef geen dierenvriend te zijn om dieren te beschermen." Voor Volkert van der G. (32) uit Harderwijk telt een dierenleven zwaarder dan een mensenleven. Letterlijk. Afgelopen maandagavond liquideerde de jonge vader met vijf kogels de populaire lijsttrekker Pim Fortuyn, vermoedelijk onder meer omdat deze zich op televisie wel eens positief had uitgelaten over het dragen van bont.

Op de website van de actiegroep Animal Freedom beschrijft de milieuradicaal, die in Middelburg werd geboren, zichzelf als ,,een echte dierenvriend". Volkert: "Ik kreeg al op de lagere school belangstelling voor dieren.

Ik was onder meer lid van de jongerenorganisatie van het Wereld Natuur Fonds. Vissen deed ik altijd graag met mijn oudere broer. De wormen deed hij aan de haak, ik vond dat zielig voor de wormen en de vissen."

"Op de middelbare school kwam ik erachter dat er iets niet klopte. Iedereen vond het maar normaal dat je dieren opeet en vissen bij de vangst in netten laat stikken. Op een gegeven moment wilde ik geen vlees meer eten, maar van mijn ouders mocht dat niet. Pas toen ik ging studeren in Wageningen, ben ik daarmee gestopt."

,,De vragen bleven echter. Kan melk? Kan leer? Kunnen eco-eieren? Ik besloot om met onmiddellijke ingang veganist te worden (de strengste vorm van vegetarisme waarbij men zich ook van zuivelproducten en honing onthoudt, red). Tijdens mijn studie heb ik mij beziggehouden met proefdiergebruik. Ik sloot mij aan bij de antivivisectie-bond, ik ging werken bij Lekker Dier en gaf les op diverse scholen", aldus Van der G., die in oktober 1994 in dienst trad van de Vereniging Milieu Offensief (VMO).

Van der G. heeft geen strafblad, maar is bekend bij de inlichtingendiensten. Hoe deze ogenschijnlijk geweldloze milieuactivist zich kon ontwikkelen tot de moordmachine van afgelopen maandag, blijft vooralsnog een raadsel. Zijn directe omgeving reageert perplex op de lafhartige moordaanslag van 'hun dierenvriend' op Fortuyn. Zijn vrouw zegt dat de moord voor haar als een totale verrassing komt. Zij is samen met haar baby door de politie naar een onderduikadres overgebracht.

Volgens mede-bestuurslid van VMO Sjoerd van de Wouw werkte Van der G. "altijd keihard". ,,Hij was net vader geworden. Hij zei dat hij de laatste tijd overspannen was. Ik ben verbijsterd dat de dader een collega is."

Van der G. blijkt overigens deels op de loonlijst te staan van de gemeente Wageningen, waar de VMO is gevestigd. De milieuradicaal blijkt tot gisteren een 'werkpremie' van de gemeente te hebben opgestreken. Deze premie was bedoeld om langdurig werklozen weer aan het werk te krijgen. De gemeente heeft de toelage gisteren met onmiddellijke ingang stopgezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.