[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Kater voor Klein Zwitserland

door Hans Woudstra

WASSENAAR - Beneden in de propvolle kantine van Klein Zwitserland speelde een heuse big-band de sterren van de hemel. Maar boven in het voor spelers en genodigden gereserveerde gedeelte had KZ-coach Franklin Dikmoet na afloop weinig reden om feest te vieren. "Man, schei uit. Ik heb een kater, want we hadden met de rust met 4-0 voor moeten staan en deze wedstrijd absoluut moeten winnen".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Niels van der Kraaij (midden met donker shirt) staat klaar om Klein Zwitserland op een 2-0 voorsprong te brengen tegen Den Bosch. Na rust zouden de Brabanders alsnog langszij komen (2-2).
Klein Zwitserland- Den Bosch was een topper met twee gezichten. De Steenbokken speelden aanvankelijk een gewonnen wedstrijd, deelden de lakens uit en gingen rusten met een dik verdiende 2-0 voorsprong. Maar in de tweede helft waren de rollen omgedraaid en dicteerde de landskampioen het spel omdat de gastheren volkomen onnodig de ene bal na de andere bij de tegenstander inleverden. Het werd zodoende nog 2-2 en gezien het spelbeeld was dat de juiste verhouding.

Het blijft spannend in de hoofdklasse voor wat betreft de vier play-off plaatsen, die recht geven op de na-competitie om het landskampioenschap. Klein Zwitserland raakte de koppositie kwijt aan Bloemendaal en omdat ook Amsterdam en HGC met forse overwinningen tevoorschijn kwamen wordt het voor Den Bosch nog een klus om zich bij de eerste vier te scharen.

Aan de Klatteweg nipte KZ-voorzitter Ties Kruize intussen tevreden aan zijn biertje. Onder zijn leiding doet de achtvoudige landskampioen de laatste jaren weer mee in de strijd om de titel, al werd de kampioensbeker al weer 18 jaar geleden voor het laatst gewonnen. Maar zijn club groeit en bloeit als nooit tevoren. KZ telt inmiddels 1600 leden, waaronder 850 jeugdleden en dat laatste is een unicum. Kruize: "We willen twee extra kunstgrasvelden en zijn financieel kerngezond. Zowel bij de dames als de heren hebben we een zeer jong eerste team, waar veel perspectief in zit".

Een landstitel zou een geweldige beloning zijn, maar zover is het nog lang niet. De competitie mag voor de voetballers dan beeindigd zijn, de hockeyers gaan nog vier weken door alvorens de play-offs op het programma staan. Pas tegen het einde van de maand juni zal de landskampioen bekend zijn en dat late tijdstip is het gevolg van de lange winterstop en het in Maleisie gehouden wereldkampioenschap.

Al in de beginfase van de wedstrijd kreeg Sander Dreesmann een paar goede mogelijkheden om de score te openen, maar de topscorer van de hoofdklasse (23 velddoelpunten) kon dit keer geen potten breken. Klein Zwitserland speelde in die eerste helft overtuigend en Den Bosch kwam er niet aan te pas. Knokkend voor elke meter mondde het overwicht uit in doelpunten van Martijn van Mierlo (12e minuut) en Niels van der Kraaij, waardoor de thuisploeg een gewonnen wedstrijd leek te spelen en met een 2-0 voorsprong mocht gaan rusten.

Maar na de hervatting waren de rollen omgedraaid. KZ moest terug en leed veel balverlies. Vooral het uitverdedigen leek nergens meer naar en Den Bosch profiteerde via Rob Derikx in de 12e minuut. Hij schoot na een pass van Delmee uit een strafcorner beheerst raak (2-1). Den Bosch drong aan en maakte tien minuten voor tijd de verdiende gelijkmaker. Die kwam op naam van Dijkshoorn en de supporters van de thuisploeg vreesden in de slotfase het ergste. Toch kreeg Klein Zwitserland nog een goede mogelijkheid. Twee minuten voor tijd mocht de eerste strafcorner door specialist Taeke Taekema worden genomen, maar de Bossche doelman voorkwam erger, waardoor de eindstand 2-2 werd.

Uitslagen hoofdklasse hockey:

Amsterdam-Hattem 7-0 (3-0). 1-0 De Vries, 2-0 Hoyng, 3-0 De Vries, 4-0, 5-0 en 6-0 Brenninkmeyer, 7-0 Eikelboom. Hurley-Bloemendaal 2-3 (2-3). 0-1 Booy, 1-1 Brunnikgreef, 2-1 Hubert, 2-2 De Nooyer, 2-3 Booy.

Klein Zwitserland-Den Bosch 2-2 (2-0). 1-0 Van Mierlo, 2-0 Van der Kaay, 2-1 Derikx, 2-2 Dijkshoorn. Oranje Zwart-Pinoké 3-2 (1-1). 0-1 Bult, 1-1 Elder, 2-1 Fiedeldij, 3-1 Kürtz, 3-2 Van Kessel. HDM-HGC 1-5 (1-1) 0-1. Taylor, 1-1 Pereira, 1-2 Short, 1-3 Brouwer, 1-4 Taylor, 1-5 Loomans.

Kampong-Union 8-1 (4-0). 1-0 Weusthof, 2-0 Van Esseveldt, 3-0 Weusthof, 4-0 Weusthof (strafbal), 5-0 Weusthof, 6-0 Janssen, 6-1 Koch, 7-1 Weusthof, 8-1 Janssen.

Stand: Bloemendaal 18-42, Klein Zwitserland 18-40, Amsterdam 18-38, HGC 18-37, Den Bosch 18-36, Oranje Zwart 18-26, Hurley 18-24, Pinoké 18-20, Kampong 18-20, Hattem 18-16, HDM 18-10, Union 18-0.