De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Australische winnaar Ronde van Overijssel

door Ard Bierens

   
 

RIJSSEN - Na afloop van de Ronde van Overijssel laaide zaterdag de discussie over de leeftijdsgrenzen weer op. Opvallend genoeg waren het de jongeren zelf die hun vraagtekens zetten bij hun beschermde status. Feit was dat het erepodium bevolkt werd door renners waar de komende jaren nog muziek in zit. Met de Australische winnaar Brett Lancaster werd bovendien de internationale allure van de jubilerende Overijsselse voorjaarsklassieker onderstreept.

Jarenlang maakte de Ronde van Overijssel deel uit van de Topcompetitie. Het regelmatigheidsklassement is inmiddels bezweken onder uitzichtloze discussies door verschillende belangengroeperingen. De organisatie van Overijssel wilde koste wat het kost een leeftijdsgrens doorvoeren in de Topcompetitie. Dat luidde feitelijk het einde in van het voormalige paradepaardje van de KNWU. Alle koersen gingen hun eigen weg en Overijssel hield vast aan haar leeftijdsgrens. Alleen renners onder 27 jaar waren daarom zaterdag gerechtigd van start te gaan bij het parkgebouw in Rijssen.

De jongeren vlogen er direct in. Al snel ontstond een kopgroep van zes renners: Jeroen Boelen, Juliën Smink, Niels Scheuneman, Arjan Ribbers, Marco Bos en Richard Slabbekoorn. Ondanks het feit dat Boelen met een lekke band wegviel, hielden de leiders lange tijd stand. Op de Holterberg verkozen Bos en Scheuneman het hazenpad, maar van de maximale voorsprong van vijf minuten was toen al weinig meer over. Eerst werden de achtervolgers ingelopen en bij het ingaan van de plaatselijke rondes was ook het leidersduo bedankt voor bewezen diensten.

Met de finish in zicht gingen opnieuw tien renners aan de haal. Met Luuc Hutten, Kenny van Hummel en Koen de Kort was Rabobank het sterkst vertegenwoordigd. Zij hielden vooral Mark Vlijm en Arno Wallaard in de gaten, die over het sterkste eindschot beschikken. Daardoor verkeken zij zich op de buitenlandse inbreng. Wallaard moest eraan te pas komen om een vlucht van Scott Guyton en René Obst te verijdelen, maar in de sprint was Guytons ploegmaat Brett Lancaster (22) heer en meester.

De Australische pistier rijdt voor het eerste jaar op de weg en komt uit voor I Team Nova van ploegleider Sean Yates. Een TT III-formatie zonder sponsor, maar die kan bestaan dankzij de contributie van leden over de hele wereld. De overwinning van Lancaster was het tweede succes in de Europese campagne van de Australiërs. "Voor mij is het ideaal dat deze wedstrijd is voorbehouden aan renners tot 27 jaar. Het is een uitgelezen mogelijkheid om ook eens een mooi resultaat te boeken. Er zijn voldoende andere koersen waar je kunt strijden tegen ouderen. Daarom was ik nu zo sterk."

Nederlands beloftenkampioen Arno Wallaard en AXA-prof Mark Vlijm zijn minder enthousiast. Wallaard: "Ik betwijfel of dit een goede ontwikkeling is. Er is ook al een neocompetitie; dat lijkt me voldoende. Een leeftijdsgrens drukt het niveau." Vlijm: "Dit soort koersen is onvoldoende hard. Dat is erg jammer: we hebben baat bij harde koersen." De discussie aanhorend moest ook Niels Scheuneman dat beamen: "Jongeren moeten zich kunnen optrekken." Dat met Lancaster Overijssels Mooiste een veelbelovend winnaar had gekregen, doet volgens Wallaard aan de discussie niets af: "De kans is groot dat in een wedstrijd zonder leeftijdsgrens een tweederangs beroepsrenner uit België wint van in de dertig. Maar die rijdt nog wel steeds harder dan de jongeren. Het is aan hen om te zorgen dat ze harder fietsen."

Uitslag Ronde van Overijssel: 1. Lancaster (Aus) 198 km in 4.46.48, 2. Van Hummel (Elden), 3. Wallaard (Noordeloos), 4. Vlijm (Hoorn), 5. Obst (Dui).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.