De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Judith Vis houdt woord

door Frank Woestenburg

   
 

LISSE - In kleine kring had Judith Vis het al aangekondigd. Zij zou zich zaterdag, ergens op een achterafveldje in Lisse, wel even kwalificeren voor de EK atletiek in München. "Sprinters onder mekaar roepen weleens wat. Het was een blufferige opmerking", erkende de 21-jarige Vis. Maar het Rotterdamse talent hield wèl woord. Met haar tijd van 13,26 seconden op de 100 meter horden (1,9 meter rugwind per seconde) bleef ze bij de strijd om de Ter Specke-bokaal, de traditionele opening van het baanseizoen, direct 0,04 onder de richtprestatie van de KNAU.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Judith Vis in actie bij het verspringen in Lisse.
Na Kamiel Maase (10 km), Lieja Koeman (kogelstoten), Luc Krotwaar (marathon) is Vis de vierde Nederlandse atlete die zich verzekerd heeft van een busretourtje München. Henk Kort, technisch directeur van de atletiekunie, liet direct enthousiast weten op een EK-afvaardiging van zeker twintig atleten te rekenen, maar daarmee lijkt hij het niveau van de tobbende Nederlandse atletiek toch enigszins te overschatten. In Lisse was Vis één van de weinigen die blijk gaf van haar - grote - mogelijkheden. "Ik heb veel te danken aan mijn trainster", vertelde de atlete na haar race, waar volgens Vis zelf nog genoeg op aan te merken viel.

Die trainster is oud-hordenloopster Marjan Olyslager, met een tijd van 12,77 al dertien jaar aanvoerster van de nationale ranglijst aller tijden op de 100 meter horden. Vis bezet sinds zaterdag de tweede plaats op die ranglijst, zij het op respectabele afstand van haar docente. De twee werken inmiddels zes jaar samen. "Voor ieder seizoen gaan we een weddenschap met mekaar aan. En altijd win ik", glimlacht Vis, vorig jaar nog vierde op de EK voor neo-senioren in Amsterdam. Dit jaar moet ze een tijd van 13,17 lopen om haar trainster andermaal de loef af te steken. "13,18 Was het persoonlijke record van Marjan toen ze zo oud was als ik. Het is een flink gat, maar ik geloof dat het mogelijk is. Ik heb mezelf al vaker verbaasd."

Judith Vis, een oud-meerkampster, is het seizoen in ieder geval goed begonnen. Ze was net teruggekeerd van een trainingsstage in Barcelona. Ze realiseert zich dat ze dit seizoen nog flinke progressie zal moeten boeken om over drie maanden bij de EK (6 t/m 11 augustus) een rol van betekenis te spelen. "Het is wel de bedoeling dat ik in München harder loop dan in Lisse. Die 13,26 stelt internationaal gezien nog niet al teveel voor. Met een plaats in de halve finale ben ik in ieder geval tevreden."

Momenteel volgt Vis een opleiding aan het hoger laboratorium onderwijs in Rotterdam. Het is de bedoeling dat ze volgend jaar afstudeert. Vis laat haar sportieve toekomst nadrukkelijk afhangen van het succes op korte termijn. "Als ik me volgend seizoen ook voor de WK in Parijs weet te kwalificeren, krijg ik financieel wat meer armslag en kan ik me volledig op de atletiek concentreren. Lukt dat niet, dan zal ik gewoon een full-time baan zoeken. Er moet toch brood op de plank komen."

Vanzelfsprekend legde Vis met haar optreden in Lisse beslag op de Ter Specke-bokaal (voor wat het waard is). Bij de mannen mocht Arnoud Okken met winst op de 1000 meter de bloemen in ontvangst nemen. De jury verkoos de prestatie van Okken op de incourante 1000 meter (2.19,99) boven de winnende tijden van de 39-jarige Douglas op twee andere incourante afstanden, de 150 en 300 meter in respectievelijk 15,44 en 33,38 seconden.

Overigens viel er langs de baan ook dit jaar weer kritiek te beluisteren op het besluit van de organisatie om opnieuw wedstrijden over 150 en 300 meter te organiseren. De atleten, hun trainers en zelfs Henk Kort roepen in koor dat het ideale 'trainingsafstanden' zijn. Het is een tamelijk kortzichtige gedachte, omdat men eraan voorbij gaat dat buiten het kleine kringetje van atletiekfanaten niemand geïnteresseerd is in prestaties op dergelijke afstanden en een atletiekwedstrijd op deze manier steeds meer een 'incrowd-feestje' dreigt te worden. Dat kan de moeder der sporten zich niet veroorloven, zeker niet in Nederland.

Caimin Douglas heeft in El Paso het Nederlands record op de 100 meter benaderd. De sprinter van Haag Atletiek finishte na 10,23 seconden. Hij werd daarmee tweede bij de UTEP Twilight 2002. De Amerikaan Aaron Egbele was 0,02 seconde sneller. Het nationaal record staat sinds 17 augustus 2001 met 10,19 op naam van Troy Douglas (geen familie). De voormalig Bermudees liep vorig jaar in de kwartfinale van de WK in Edmonton 10,09, maar die tijd is door een falende windmeter nooit erkend. De atletiekunie haalde Douglas vorig jaar over onder de Nederlandse vlag te sporten. Hij is al geselecteerd voor de Nederlandse 4x100-selectie. Door de verplichte overgangsperiode is hij dit jaar nog niet startgerechtigd bij de EK.

Lisse. 20th Ter Specke Bokaal. Mannen: 150 m: 1. Troy Douglas 15,44. 300 m: 1. Douglas 33,38. 1000 m: 1. Okken 2.19,99. 110 m horden: 1. Van der Westen 13,90. Hoog: 1. De Paepe (Bel) 2,20, 2. Jongmans 2,11. Ver: 1. Jermaine Sedoc 7,35, 2. Randy Sedoc 7,14. Polshoog: 1. Looije 5,10. Kogelsl: 1. Gram 65,38. Driekamp (110 mh/kogel/ver): 1. Rijk 15,08/12,19/7,00. Vrouwen: 150 m: 1. Van den Akker 18,11. 300 m: 1. De Jong 38,89. 100 m horden: 1. Vis 13,26. 400 m horden: 1. De Jong 58,30, 2. Goossens 59,81. Ver: 1. Mulder (Atletics) 6,14, 2. Vis 5,91.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.