De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Borussia houdt zich in

door Raymond Kerckhoffs

   
 

DORTMUND - De druilerige zondagochtend wordt voor lief genomen. Driekwartier later dan normaal trotseren de kersverse Duitse kampioenen regen en wind en staan alsof het een normale werkdag betreft reeds om half elf weer op het trainingsveld 'Im Rabenloh'. Van enige verzadiging na het behalen van het kampioenschap is bij Borussia Dortmund geen sprake. Die illusie hoeft Feyenoord zeker niet te koesteren. Zeventien uur na het veroveren van de Bundesliga-schaal wordt de focus op de Rotterdammers gericht. De honger in het Roergebied is nog lang niet gestild.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 25kb)
Kohler speelde zijn laatste duel en werd kampioen.
Enkel een feestvierend groepje supporters, die luidruchtige alle hymnes ten gehore brengt, geeft de ochtendtraining een bijzonder karakter. Waar het elftal dat zaterdagmiddag Werder Bremen met 2-1 versloeg rustig uitloopt, volbrengt de rest van de selectie gewoon een anderhalf uur lange training onder aanvoering van de immer fanatieke Matthias Sammer.

De ontlading van een dag eerder lijkt alweer vergeten. De dag dat het Westfalen Stadion het decor was van een zinderende thriller waar wanhoop en vreugde dichter bij elkaar lagen dan ooit. Borussia moest winnen om de zesde landstitel in de clubgeschiedenis veilig te stellen. Een feestje waaraan Werder niet wilde meewerken. Dat werd meteen in de 17e minuut duidelijk. Paul Stalteri profiteerde van een dekkingsfout in de Dortmundse defensie en joeg met de 0-1 de schrik in het stadion.

Voor veel supporters was de spanning nauwelijks nog te dragen. Toch toonde het elftal juist in deze periode zijn klasse. Het panikeerde geen seconde. Zelfs het op amateuristische wijze verprutsen van diverse grote kansen bracht de ploeg niet uit evenwicht.

De thuisploeg toonde vanuit het middenveld haar technische kwaliteiten. Borussia speelt bepaald geen stug Duits voetbal, daarvoor heeft het te veel voetbalvirtuozen in de selectie. Dat komt grotendeels door de inbreng van de vier balvaardige Brazilianen. Tegen Werder blonken met name de centrale middenvelders Tomas Rosicky (dé absolute ster) en Lars Ricken uit. Zij slalomden probleemloos langs hun tegenstanders en wisten met snelle balcontacten de spitsen keer op keer in stelling te brengen. Uit spelhervattingen haalde de ploeg daarentegen nauwelijks rendement.

Pal voor rust scoorde Jan Koller met een onmogelijk schot de belangrijke gelijkmaker. Pas in de 73e minuut kon het feest losbarsten, toen de Braziliaanse invaller Henrique Ewerthon de dikverdiende 2-1 scoorde. Een doelpunt dat noodzakelijk voor de titel was, aangezien de naaste concurrenten Bayer Leverkussen en Bayern München op de laatste speeldag ook wonnen.

Met name in Leverkussen was de ontgoocheling groot, maar in Dortmund volgde na het laatste fluitsignaal een eruptie van emoties en barstte het 'Schlagerfestival' los.

Enkel gehuld in een broekje maakte Amoroso de ene handstand na de andere, vierde Ewerthon zijn vreugde met tientallen koprollen, terwijl de clowneske Koller zijn medespelers een uitgebreide bierdouche gaf. In alle feestvreugde was de 34-jarige Sammer de nuchterheid zelve. Het leek alsof hij op dat moment al met de UEFA-Cupfinale bezig was.

"Het grote feest volgt later", benadrukte Sammer later. "Natuurlijk moet dit gevierd worden en mag iedereen hiervan genieten. Toch kunnen we nu niet te lang bij deze titel stil blijven staan. Over vier dagen wacht misschien nog een grote prijs."

Op uiterst bescheiden wijze viert de selectie later op de avond de landstitel. Net buiten de stad is het Italiaanse restaurant Tony's afgehuurd en tot twee uur 's nachts wordt er duidelijk met de handrem op gefeest. Zondagochtend wordt iedereen immers om tien uur weer op het trainingscomplex verwacht.

"De knop moet zo snel mogelijk om", zei Sammer gistermiddag. "We hebben een fantastisch doel bereikt, maar moeten toch ingetogen blijven. Ik ben benieuwd hoe de ploeg zich nu op Feyenoord kan concentreren. Vorig jaar werd Bayern München echter ook op de zaterdag landskampioen, terwijl het op de daaropvolgende woensdag de Champions League won. Dat voorbeeld moet voor ons een stimulans zijn."

Over concentratieproblemen richting de UEFA-Cupfinale maakt de 2,02 meter lange Jan Koller zich na de ochtendtraining geen zorgen. "We hebben met mate gefeest. Dat wil niet zeggen dat we enkel appelsap hebben gedronken, maar niemand is dronken geworden. We beseffen welke unieke prijs we nog in Rotterdam kunnen winnen. Vanaf nu richt iedereen zich helemaal op Feyenoord. Vandaag hebben we enkel uitgelopen. Dinsdag zullen we de uitgebreide tactische bespreking met video's krijgen en woensdag staan we er weer."

Borussia Dortmund - Werder Bremen 2-1 (1-1). 18. Stalteiri 0-1; 42. Koller 1-1; 74. Ewerthon 2-1. Toeschouwers: 68.600.

Opstelling Borussia: Lehmann; Reuter, Metzelder, Kehl en Ricksen (78. Kohler); Addo, Rosicky, Heinrich (73. Ewerthon) en Dede; Koller en Amoroso.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.