De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beleggers spinnen garen bij vergrijzing en overgewicht
   
 

AMSTERDAM - Steeds meer beleggingsproducten zijn toegespitst op de vergrijzing van de wereldbevolking. Farmaceutische ondernemingen en fabrikanten van medische apparatuur spinnen garen bij de explosieve groei van het aantal ouderen. Ook overgewicht biedt de medische industrie perspectief: de welvaartsziekte bij uitstek doet beheerders van beleggingsfondsen watertanden.

Ruim 600 miljoen mensen op deze wereld zijn ouder dan 60 jaar. In 2050 zijn dat er maar liefst 2 miljard. En omdat ouderdom nu eenmaal met gebreken komt, zal ook de vraag naar medicijnen, medische apparatuur en ziekenhuisbedden alleen maar toenemen. Behalve de farmaceutische industrie en de makers van medische instrumenten willen ook beleggers hiervan profiteren. Volgens Kristine Bryan van de grote internationale vermogensbeheerder Schroders beleggen diverse instellingen in de VS voor een slordige $25 miljard in de gezondheidszorg. Zelf is zij manager van een Brits fonds dat voor €170 miljoen in de medische industrie belegt. Deze week deed zij alle grote Europese steden aan om overeenkomsten te sluiten met banken en beleggingsinstellingen om ook op het Europese vasteland voet aan de grond te krijgen.

"We investeren de helft van het vermogen in farmaceutische bedrijven zoals Johnson & Johnson, Pfizer en Glaxo-SmithKline", beschrijft zij de portfolio van het fonds. "Daarnaast beleggen we ook in biotechbedrijven als Amgen en stoppen we geld in Amerikaanse beursgenoteerde ziekenhuizen en makers van medische apparatuur. Met het Britse fonds behaalden we het afgelopen anderhalf jaar een rendement van een kleine 9%. Dat is 30 procentpunten beter dan de MSCI World Index in die periode."

Groeimarkten zijn er volgens de fondsmanager te over: "Medicijnen tegen ziektes als alzheimer, kanker, diabetes en depressie zijn voortdurend in ontwikkeling. Ook komen er steeds betere medische instrumenten op de markt." De kunst is natuurlijk om díe farmaceuten te kiezen die nog voldoende langlopende patenten in de pijplijn hebben, want op de markt voor onbeschermde medicijnen is de concurrentie moordend.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Eddy Murphy als dikkerd in één van zijn films. Steeds meer mensen lijden aan obesitas.
Behalve ouder, worden mensen ook steeds dikker en daarmee steeds ongezonder. In een zwaarlijvig rapport heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 1998 overgewicht en obesitas (de ernstige vorm van overgewicht) tot chronische ziekte verklaard.

Inmiddels heeft de ziekte volgens de WHO zelfs epidemische vormen aangenomen. Obesitas komt voornamelijk door slechte eetgewoonten in combinatie met te weinig beweging en is de oorzaak van een trits andere ernstige aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en astma.

In Nederland lijden ruim een miljoen volwassenen aan obesitas. Volgens Gerrit de Groot, internist bij de Hilversumse Obesitas Kliniek, is de prognose voor de toekomst dramatisch en zal over 25 jaar één op de vier volwassenen aan obesitas lijden. De gezondheidszorgkosten die met de ziekte gepaard gaan lopen in de miljarden. In Nederland alleen al bedragen die jaarlijks tussen de €0,9 miljard en €1,8 miljard.

Verschillende farmaceutische reuzen hebben inmiddels medicijnen ontwikkeld om deze ziekte te bestrijden. Het gaat dan om twee type medicijnen. De eerste zorgt ervoor dat de hoeveelheid vet dat het lichaam opneemt wordt beperkt. Een ander type medicijn werkt op de hersenen, bij inname verdwijnt simpel gezegd het hongergevoel.

De Zwitserse zakenbank Pictet heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van deze drugs en verwacht dat er rond 2004 nieuwe medicijnen op de markt komen. Analist Erik Menotti van Pictet ziet obesitas dan ook als sterke groeimarkt voor beleggers. Een betere levensstijl is namelijk niet voor iedereen weggelegd. "En mensen die medicijnen nemen moeten dat hun hele leven blijven doen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.