De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Enron plant doorstart
met enkel distributie

   
 

HOUSTON - Het failliete Enron wil verder in een nieuw op te richten energiebedrijf, dat zich enkel nog richt op Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. De activiteiten in Europa en Azië van de voormalige Amerikaanse energiereus worden verkocht.

Met de doorstart hoopt waarnemend Enron-topman Stephen Cooper, de schuldenlast met zo'n $20 miljard te verminderen.

De tijdelijke baas van Enron wil de energiegigant terug naar de basis brengen: het distribueren van gas en elektriciteit. Enron blijft in dit plan in het bezit van onder meer krachtcentrales, energiebedrijven en gaspijplijnen. Volgens Cooper kan Enron hierdoor de waarde van het energienetwerk zo optimaal mogelijk benutten.

Het nieuwe bedrijf, dat voorlopig OpCo Energie Company wordt genoemd, zal werk bieden aan 12.000 mensen. Bij de voormalige energiegigant zijn nu nog 23.000 werknemers in dienst. Het verlies aan arbeidsplaatsen komt deels door het verkopen van bedrijfsonderdelen.

Als Enron deze doorstart maakt, gaat het weer terug naar waar het tien jaar geleden begon, de tijd voordat het bedrijf de agressieve strategie inzette die uiteindelijk leidde tot de ondergang van de energiegigant.

Topman Cooper benadrukte wel dat 'OpCo' slechts één van de mogelijke oplossingen is voor Enron. Andere opties worden ook nog onderzocht. De schuldeisers gaan de komende weken het voorstel eerst onderzoeken, voordat zij een oordeel vellen over het plan.

Waarnemend topman Cooper, een herstructureringsspecialist, en zijn adviseurs zullen alle zeilen moeten bijzetten om de onzekere schuldeisers ervan te overtuigen dat ze meer baat hebben bij een doorstart dan het faillissement van het bedrijf.

Als Enron onder de nieuwe naam doorgaat, is het weer terug op de bedrijfsgrootte van 1992 toen voormalig voorzitter Kenneth Lay de scepter zwaaide. Of het nieuwe bedrijf gevrijwaard is van de financiële ellende die na de Enron-affaire is ontstaan, is onduidelijk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.