De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Rice veegt vloer aan met leiderschap van Arafat

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Condoleezza Rice (Foto: AP)
TEL AVIV - De nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, Condoleezza Rice, heeft zich gisteravond uiterst kritisch uitgelaten over de rol van Jasser Arafat. De Palestijnse leider moet zijn staat in wording hervormen, democratiseren en vooral meer doen om tot een vrede te komen.

"Het Palestijnse leiderschap dat het op dit moment voor het zeggen heeft, is niet het soort autoriteit dat een Palestijnse staat kan leiden op een manier zoals wij dat nodig hebben." Rice gaat echter niet zover als de Israëlische premier Ariel Sjaron, die tijdens zijn vijfde bezoek aan president George W. Bush de Amerikanen zal proberen te overtuigen Arafat 'op te geven'.

"We gaan niet het leiderschap kiezen voor de Palestijnse bevolking. Arafat is daar, maar hij heeft verantwoordelijkheden die hij tot nu toe uit de weg is gegaan. We vragen van onze Arabische en Europese partners om de druk op te voeren, zodat het Palestijnse leiderschap doet wat het moet doen", aldus een grimmige Rice.

Het heeft er alle schijn van dat na de ontmoeting tussen de Saoedische kroonprins Abdullah en Bush de Amerikanen gokken op een breed front dat beide partijen naar de onderhandelingstafel moet dwingen. De gematigde Arabische staten moeten Arafat in het gareel zien te krijgen, terwijl de VS en in mindere mate Europa Israël moeten laten inbinden. Als beloning kunnen met name de Palestijnen dan op forse financiële hulp rekenen om hun in door de Israëlische acties in puin liggende economie te redden.

Sjaron komt naar Washington met een tot nu toe vaag vredesplan en een 100 pagina's tellend document dat moet aantonen dat Arafat direct betrokken is bij aanslagen op burgers in Israël.

Ondanks alle internationale bemoeienissen gaat de strijd, zei het op een wat lager pitje, in de Palestijnse gebieden gewoon door. Nabij Jenin kwam een Palestijnse vrouw en haar twee kinderen om nadat ze vanuit een Israëlische tank werden beschoten. Vlak daarvoor was een explosief pal naast de tank ontploft. In een reactie werd er geschoten op 'verdachte personen' in een nabijgelegen grot.

Operatie

Een negen jaar oude Palestijnse jongen werd eveneens gedood toen de Israëlische troepen het vuur openden op het vluchtelingenkamp bij Tulkarem. Het Israëlische leger was kort het kamp binnengetrokken in een operatie om militante Palestijnen op te pakken. Het leger heeft de bezetting van grote delen van de Palestijnse Westoever weliswaar opgeheven, maar keert er met de nodige regelmaat terug als het meent dat daar aanleiding toe is.

Er lijkt enige vooruitgang te zitten in de pogingen het Israëlische beleg rond de Geboortekerk van Jezus in Bethlehem op te heffen, nu de Palestijnen Israël een lijst hebben overhandigd van de circa 130 personen die nog in de kerk verblijven. Mogelijk dat de door Israël gezochte Palestijnen onder controle komen van internationale bewakers. Een compromis zoals dat ook was bereikt met de gezochte personen die zich in het verblijf van Arafat in Ramallah ophielden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.