De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Historisch grote
zege voor Chirac

   
 

door Pieter Nijdam PARIJS - Jacques Chirac heeft gisteren zijn rechts-extremistische rivaal Jean-Marie Le Pen verpulverd in de strijd om het Franse presidentsambt. Met een enorme overmacht van 82 procent van de stemmen tegen 18 procent blijft Chirac de komende vijf jaar in het Élysée.

De 69-jarige neogaullist dankt zijn eclatante zege in belangrijke mate aan de massale steun van zowel centrumrechtse als linkse kiezers, waardoor Le Pen de pas werd afgesneden.

Nooit eerder in de Franse geschiedenis werd een president gekozen met een dergelijk hoge score.

"In een tijd van grote onzekerheid heeft de republiek zich bewezen. Frankrijk heeft zich op tijd hervonden. Het volk heeft gekozen voor solidariteit en vrijheid", aldus Chirac, die een nieuwe politiek van openheid en hervormingen beloofde.

Volksfeest

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Le Pen (Foto: EPA)
De 73-jarige Le Pen verklaarde daarentegen nog lang niet te zijn uitgestreden. Hij doelde daarbij op de parlementsverkiezingen over anderhalve maand. De leider van het ultrarechtse Front National toonde zich echter zichtbaar teleurgesteld nu blijkt dat de steun voor hem sinds de eerste verkiezingsronde, twee weken geleden, toch aan het afbrokkelen is.

Nadat de eerste uitslagen gisteravond om precies acht uur werden bekendgemaakt, barstte op de regenachtige Place de la Republique een groot volksfeest los.

Bijna tienduizend jonge aanhangers van Chirac juichten hun president toe. Op het Place de la Bastille, slechts een paar honderd meter verderop, vierden even zoveel linkse kiezers de nederlaag van Le Pen.

Vrijwel alle linkse politieke partijen, vakbonden en dagbladen schaarden zich de afgelopen week achter hun rechtse aartsvijand Chirac, die de afgelopen jaren regelmatig in opspraak was in verband met frauduleuze affaires. "Liever een oplichter in het Élysée, dan een fascist", zo luidde het in linkse kringen.

De kersverse lijsttrekker van de Socialistische Partij (PS) bij de aanstaande parlementsverkiezingen, François Hollande, zei enerzijds nog steeds teleurgesteld te zijn over de nederlaag van zijn partijgenoot premier Lionel Jospin in de eerste verkiezingsronde. "Maar aan de andere kant zijn we blij dat met onze steun de republiek is gered. Vrijheid, gelijkheid en broederschap blijven verzekerd. Laten we ons nu richten op de parlementsverkiezingen."

Nadat Jospin vandaag formeel zijn ontslag zal indienen, beraadt president Chirac zich over een opvolger. Vermoedelijk zal dat iemand zijn uit zijn eigen achterban, ondanks het feit dat de volksvertegenwoordiging tot aan de verkiezingen van 16 juni wordt gedomineerd door een linkse meerderheid.

De meeste kans maken voorzitter Nicolas Sarkozy (47) van de neogaullistische RPR en Jean-Pierre Raffarin (52), een vertrouweling van Chirac. De nieuwe premier stelt vervolgens zijn eigen ministersploeg samen, die de zaken in ieder geval tot de parlementsverkiezingen blijft behartigen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.