De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Priester moet niet
met kind alleen zijn'

   
 

VENLO - "Priesters moeten niet langer in ruimtes komen waar alleen kinderen zijn. Uiterste terughoudendheid jegens de omgang met kinderen is vereist om te voorkomen dat het beeld ontstaat dat de kerk een verderfelijke groep is, zoals in Amerika", hield bisschop Wiertz van Roermond zaterdagmorgen zo'n tweehonderd kerkbestuurders voor tijdens een bijeenkomst in Venlo.

De bisschop reageerde hiermee op de stroom van publicaties over seksueel misbruik door priesters in de VS. In een toelichting erkende de bisschop dat de omgang van priesters met kinderen door zijn oproep krampachtig kan worden. "Maar dat is de prijs die we moeten betalen", lichtte hij toe. "Als priesters zich als enige volwassene in een ruimte bevinden waar ook kinderen zijn, roept dat al gauw een verkeerd beeld op."

Zonde

Daarnaast zei hij in dit verband dat zonde een realiteit is bij alle mensen, ook priesters.

"Bidt dat we bespaard blijven van dat soort dingen die nu in de VS boven water komen", vroeg de bisschop zijn gehoor. "Mochten er desondanks toch nog donkere cijfers in Limburg en Nederland zijn, dan hoop ik dat die boven water komen en we maatregelen kunnen treffen".

Wiertz zei verder over wat er in de Verenigde Staten gebeurt: "Intriest, verschrikkelijk voor de slachtoffers. Maar ik ben blij dat het boven water komt." Hij riep de kerkbesturen en gelovigen op vrij te praten over eventueel seksueel misbruik. In een toelichting zei hij "leg het open, praat erover, er is niets geheimzinnigs aan."

Slachtoffers

Wiertz wees zijn gehoor erop dat sinds 1995 in Nederland zich 188 mensen gemeld hebben met klachten over seksueel misbruik door priesters en andere parochiefunctionarissen. Daarvan zijn er 45 door de Nederlandse kerk ingestelde stichting Hulp en Recht in Utrecht gegrond verklaard.

In het bisdom Limburg kwamen er via Hulp en Recht drie klachten binnen, waarvan er twee volgens Wiertz seksueel misbruik betrof van meer dan vijftig jaar geleden. Bij de bisschop zelf meldden zich de afgelopen tien jaar "enkele slachtoffers", vertelde Wiertz. "Hen heb ik gezegd, je hebt het volste recht om dit bij de politie te melden."

In de loop der jaren heeft Wiertz een priester wegens seksueel misbruik ontslagen. De man is door de rechter veroordeeld. Na twee jaren therapie meldde de priester zich weer. Hij is na overleg met de parochie opnieuw in zijn functie hersteld.

(ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.