De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Indrukwekkende Dodenherdenking

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Met twee minuten stilte zijn zaterdag in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere slachtoffers van oorlogshandelingen en vredesmissies herdacht. Op de Dam in Amsterdam legden koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander een krans bij het Nationaal Monument.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Koningin Beatrix, prinses Máxima en prins Willem-Alexander wonen de plechtigheden bij op de Dam in Amsterdam. Máxima was voor het eerst bij Dodenherdenking aanwezig.
De stilte werd gevolgd door een toespraak van Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Ruud Lubbers op een frisse en winderige maar droge Dam. Het massaal toegestroomde publiek kon de indrukwekkende ceremonie voor het eerst op een groot beeldscherm volgen.

Lubbers beklemtoonde dat de jaarlijkse herdenking van de doden uit de jaren '40-'45 "ons verbindt met de mensen die nu slachtoffer zijn van geweld en onderdrukking." Hij verwees onder meer naar het bloedige conflict in het Midden Oosten. Elisabeth de Pagter (15) uit Middelburg las op de Dam haar gedicht Twee voor. Eerder won ze hiermee de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei.

Onder de aanwezigen waren verder premier Kok, minister De Grave (Defensie) minister Borst (VWS), de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Gerrit Braks en Jeltje van Nieuwenhoven, en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Ook veel oud-verzetsstrijders en oorlogsveteranen woonden de plechtigheden bij.

De bijeenkomst op de Dam werd voorafgegaan door een herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk waar onder meer de schrijver-diplomaat F. Springer, winnaar van de Constantijn Huygensprijs in 1995, een voordracht hield. Zijn verhaal Nooit Vergeten ging over de ontmoetingen die hij op zijn posten in het buitenland heeft gehad met gewone mensen die streden voor de vrijheid in hun land. De Amsterdamse dichter Willem van Toorn declameerde het gedicht Stad. Prinses Máxima was voor het eerst officieel aanwezig bij de herdenkingsplechtigheden. Aan de zijde van haar echtgenoot prins Willem-Alexander en haar schoonmoeder koningin Beatrix woonde zij de plechtigheden bij.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.