De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Feest om Ajax
wordt veldslag

   
 

door Nathan Vos AMSTERDAM - Precies op het moment dat 20.000 fans hun kampioen Ajax feestelijk huldigden bij de Amsterdam Arena, moest op het Leidseplein wapenstok, traangas en waterkanon worden ingezet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Fietsen vernielen en kapotgooien wat er verder maar voor handen komt. Dat is op het Leidseplein blijkbaar een uiting van genoegen over de overwinning van je team...
Een dikke achthonderd jonge Ajax-supporters, die hoopten hun ploeg daar te ontvangen, kregen het daar aan de stok met de mobiele eenheid, die de grootste moeite had de meute in bedwang te houden.

Volgens de politie was de escalatie op het plein vooral te danken aan de overvloedige alcohol, die leidde tot onderlinge opstootjes tussen de dronken en verveelde jongeren.

"We hebben geprobeerd om ze uit elkaar te houden, maar rond zes uur liep het uit de hand. Verschillende agenten werden aangevallen", aldus woordvoerder Cees Rameau van het Amsterdamse korps. Ruim vijftig man werden gearresteerd, de meesten wegens openlijke geweldpleging. Rondom en op het plein, waar een prijs voor de Amsterdamse club normaliter wordt gevierd, sneuvelden abri's, fietsen en winkelruiten.

Uitbundig

De grimmige sfeer in de binnenstad stond in schril contrast met het feest op de parkeerplaats bij de Arena, waar de meeste supporters zich - op aandringen van de gemeente - hadden verzameld. Ondanks het gure weer werd het 28e kampioenschap van Ajax daar uitbundig gevierd, al ver vóór het team met de bus uit Nijmegen was gearriveerd.

Nadat de basketballers van Ricoh Astronauts hun titel ook even hadden mogen vieren, barstte met de komst van de verse voetbalkampioenen het feest los.

Onder anderen burgemeester Cohen feliciteerde de ploeg, "maar hij was niet te verstaan, zo uitbundig werd er gezongen", aldus een gemeentevoorlichter. Op het terrein in Amsterdam Zuidoost waren, zo verklaarde Ajax-voorzitter Van Praag, "de echte supporters" en daar was de sfeer dan ook naar.

Het was aan het miezerige weer te danken dat de sfeer van het Leidseplein niet oversloeg. Elders in de stad was het rustig, ook op het nabijgelegen Museumplein waar het Bevrijdingsfestival werd gehouden. "We hebben alleen wat traangas geroken", verklaarde een organisator van het festival ludiek.

Ook als Ajax aanstaande zondag de beker pakt, zit een feest op het Leidseplein er niet in. Burgemeester Cohen vindt dat de spelers te laat terugkomen uit Rotterdam om in de binnenstad nog een fatsoenlijke huldiging te kunnen organiseren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.