De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Tieners Van der Vaart
en Hossam ontpoppen
zich als roergangers

   
 

AMSTERDAM - Ajax hoopt morgenmiddag in Nijmegen de kampioensschaal te ontvangen. Na een rumoerig seizoen. Het begon voor aanvang van de competitie met de verwijdering van Richard Witschge uit de selectie, gevolgd door de onnodige uitschakeling in de voorronde van de Champions League tegen Celtic, het vertrek van Shota Arveladze, een goede reeks in de competitie, waarna enkele dramatische nederlagen werden geleden, waaronder uitschakeling voor de UEFA Cup tegen FC Kopenhagen. Het kostte trainer-coach Co Adriaanse de kop, Ronald Koeman volgde hem op en zes maanden later staat Ajax op de drempel van het landskampioenschap en in de finale van de Amstel Cup. Twee tieners drukten hun stempel op het nationaal zo succesvolle seizoen. Wie nog twijfelde aan Rafael van der Vaart (19) werd door de middenvelder persoonlijk de mond gesnoerd. Hij droeg Ajax voor de winterstop en scoorde aan de lopende band. Totdat hij in februari tegen RKC zijn seizoen in rook zag opgaan door een knieblessure. Toch zal hij met 14 treffers de boeken ingaan als topscorer van Ajax in het seizoen 2001-2002. Enkele wedstrijden later stond de twaalf dagen oudere Egyptenaar Ahmed Hossam (19), bijgenaamd Mido, op en bleek als spits een scorende openbaring. Tot vandaag staat hij op 11 treffers, maar bijna allemaal winnende doelpunten. Het duo is Ajax' toekomst en beiden garanderen een verlengd verblijf van een jaar in de ArenA en liefst voor twee jaar. Op jacht naar internationaal succes. Een dubbele monoloog

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Mido (Foto: Fotografie Rob de Jong)
"Mijn ontwikkeling heeft mezelf niet verbaasd. Alles is gekomen nadat ik naar Ronald Koeman ben gestapt om te zeggen dat ik niet langer als linksbuiten wilde spelen. Tegen Feyenoord zat ik niet bij de selectie, ging een weekeinde naar Egypte en heb de knoop doorgehakt. Ik ben altijd spits geweest en wist dat ik het waar zou maken als de trainer me die kans zou geven. Zoveel zelfvertrouwen zit wel in mijn karakter. Heerenveen thuis was de belangrijkste wedstrijd van het jaar en ik heb het waargemaakt met twee doelpunten. Voor mij geen verrassing. Als spits heb ik het vermogen iedere wedstrijd te scoren, tegen wie ook."

"Voor de winterstop heb ik vooral geleerd. Wat Ajax van een profspeler verwacht in en buiten het veld. Pas na de winter is de voetballer Ahmed Hossam opgestaan. Bij Co Adriaanse had het geen zin langs te gaan want hij praatte niet graag met spelers. Zijn vertrek kon niet uitblijven want Adriaanse werd niet langer geaccepteerd. Toen Koeman kwam, was ik geschorst en dan heb je niets te eisen. Ik voelde me indertijd ook nog niet thuis bij Ajax alhoewel ik thuis tegen Sparta met twee treffers bewees in de spits thuis te horen. Ze kozen me zelfs tot 'man van de wedstrijd'."

"Het verhaal AA Gent herhaalde zich. Ik stond daar tien duels droog toen mijn ouders overkwamen naar België. Met m'n familie om me heen bloeide ik helemaal op en had er acht duels later 10 in het mandje liggen. Begin 2002 is m'n vader overgekomen naar Nederland en toen ben ik opnieuw gaan scoren. Wij E gyptenaren hangen erg aan onze familie. Vandaar dat zo weinig spelers in Europa spelen terwijl ze wel de kwaliteiten bezitten."

"De aanstelling van Ronald Koeman is heel belangrijk geweest. Deze jonge groep had iemand als hem nodig, iemand tegen wie de spelers opkeken. Hij begreep m'n machteloze gevoel ook. Zelf ging ik er niet aan onderdoor omdat ik de situatie niet in de hand had. Ik was er buiten mijn schuld om in verzeild. Vandaar bleef ik vertrouwen houden in mezelf. Dat is misschien wel m'n grootste kracht alhoewel ik er flink doorheen zat na de uitschakeling voor de UEFA Cup tegen FC Kopenhagen en uitschakeling met Egypte voor het WK. Toch besef ik goed dat er altijd een tweede kans komt en daar werk ik voor in het veld. Daarom ga ik soms als een beest tekeer. In Egypte zeggen ze: 'Wie werkt, krijgt iets terug van het voetbal'. Dit gold voor mij en Ajax dit seizoen."

"Rafael van der Vaart is voor mij de beste speler van Ajax. Zo jong, zo technisch, zo rustig, zo trefzeker en daarom binnen twee jaar een van de beste spelers van Europa. Ik profiteer in het strafschopgebied van m'n werklust en sterke body, maar voor het doel ruikt Rafael de bal en waar die komt. Een zeldzame kwaliteit. Zonder blessure had hij tot dertig doelpunten kunnen reiken. Een ongekend aantal voor een middenvelder."

"Volgens mij kunnen we met Ajax nu al ver reiken in de Champions League. De kwaliteiten zijn er: alleen de ervaring ontbreekt. Maar met één, twee jaar haal je dat in terwijl andere clubs altijd een zeker respect voor Ajax zullen hebben. Weliswaar vanwege de geschiedenis, maar ik geloof dat de selectie dit ook kan waarmaken. Het maakt me niet uit als we volgend seizoen weer met twee buitenspelers spelen. Ik pas me gemakkelijk aan en met Van der Vaart achter me krijg ik vanzelf meer ruimte omdat hij als schaduwspits alle aandacht van een tegenstander vraagt."

"Nederland mag trots en blij zijn met zulke grote talenten als Rafael en Robin van Persie. Jullie doen weleens negatief, is menselijk hoor want het gebeurt overal, maar Nederland blijft als voetballand een geweldige uitstraling hebben. Opnieuw dienen zich dus twee wereldtalenten aan terwijl dit land met Johan Cruyff de beste voetballer van de vorige eeuw hadden en terwijl ieder land toch droomt van spelers als Patrick Kluivert of Edgar Davids. Onze taak is om met Ajax de historie te laten herleven en internationaal prijzen te pakken. Dat hoort bij een club als deze en daar worden wij als spelers alleen maar beter van. We zijn jong en dan zijn bekers veel belangrijker dan een vette bankrekening."

Van der Vaart: Ik heb zeker het gevoel dat het mijn kampioenschap wordt

"Natuurlijk voel ik me echt kampioen als de ploeg morgen een punt pakt bij NEC. Weliswaar heb ik slechts twee duels gespeeld na de winterstop; als je veertien maal scoort mag je toch spreken van een grote bijdrage aan de titel van Ajax. Vandaar is het voor m'n gevoel ook mijn kampioenschap alhoewel je minder betrokken bent bij het eerste team. Tijdens wedstrijden zit je weliswaar ultra-gespannen op de tribune; doordeweeks werk ik 's ochtends twee uur aan m'n herstel bij Ajax en 's middags vier uur lang bij m'n fysioterhapeuten in Amsterdam."

"De eerste seizoenshelft heb ik beleefd als in een roes. Iedere keer was het na 20minuten raak. Dan speel je lekkere wedstrijden kan ik verklappen. Helemaal omdat voor het seizoen aan me werd getwijfeld. Het jaar daarvoor maakte ik een opvallend debuut. Toch moest ik nog mensen overtuigen. Het tweede seizoen zou me niet zo gemakkelijk af gaan. Het is mooi als je de stijgende lijn kan continueren."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Rafael van der Vaart (Foto: Fotografie Rob de Jong)
"In het begin kon ik het zelf nauwelijks geloven. Je weet niet wat je meemaakt als je zo vaak achter elkaar scoort. Zelfs in de jeugd maakte ik het nimmer mee. Je kan niet spreken van toeval. Het is het gevoel voor de situatie. Als er een lange bal kwam, begon ik al te lopen in de hoop dat de bal doorgekopt zou worden. Gokken ja. Toch, 14 keer goed gokken is teveel van het goede. Dan spreek je niet meer van geluk, maar is het volgens anderen een kwestie van kwaliteit."

"Als ik niet scoorde, keek Koeman daar doorheen. Hij legde me geen druk op. Zelf deed ik dat evenmin. In werkelijkheid nam ik de ploeg misschien op sleeptouw; zo voelde ik het niet. Ik ging iedere wedstrijd onbevangen het veld op met de gedachte: als je jong bent, mag je fouten maken."

"De trainerswissel begin december is langs me heen gegaan. Het maakte mij niet veel uit omdat ik niet voor een trainer speel. Misschien was het ontslag van Co Adriaanse terecht; ik vond het jammer. Hij heeft me defintief bij de selectie gehaald en vertrouwen geschonken. Zoiets schept een band. Er kwam wel een goede trainer voor terug. Taktisch is Koeman heel sterk terwijl Adriaanse meer de nadruk legde op rennen en vliegen."

"Onder Adriaanse waren we soms zo fit dat we over een tegenstander heen liepen; soms was de trainingsarbeid zo zwaar dat we er na een half uur doorheen zaten. Bij Koeman is alles gericht op de wedstrijd. Je kan de hele week slecht trainen, maar als je er in de wedstrijd staat of scoort, hoor je hem niet. Wedstrijden win je niet op het trainingsveld, maar in het stadion."

"Toch gingen we de competitie goed van start ondanks de dramatische uitschakeling tegen Celtic. Thuis speelden we te aanvallend en kregen we de goals te eenvoudig tegen. In Glasgow speelden we Celtic zoek. De ploeg tankte daar zoveel vertrouwen en tegen Feyenoord zetten we die lijn door. In die wedstrijden zag je dat we meekonden met de top en vandaar hoeven we niet bang te zijn voor de Champions League. Ga eens na: Ajax pakt wellicht de titel en de Amstel Cup in een competitie met de finalist van de UEFA Cup. Feyenoord, waartegen we notabene vier punten pakten."

"Ik zie het internationaal allemaal niet zo somber in. Spanje en Engeland zijn fantastische competities, maar als ik ze in Italië bezig zie, word ik daar niet warm van. Als je tegen ze speelt, merk je dat het verschil niet zo groot is. Volgend seizoen wil ik dat graag met Ajax bewijzen in de Champions League."

"Tegen die tijd hoop ik weer 100% fit te zijn. Het gaat de goede kant op na twee knie-operaties. Er is zelfs een kleine kans dat ik wat minuten meepak in de finale van de Amstel Cup tegen FC Utrecht. Natuurlijk baalde ik verschrikkelijk van die operaties. Zeker omdat de tweede niet nodig was geweest. In de toekomst beslis ik voortaan zelf door wie en waar ik geopereerd word. Je blijft toch baas over je eigen lichaam en dat verdient de beste chirurg. Voor mij is dat Van Dijk van het AMC in Amsterdam. Hij was in februari op vakantie en omdat Ajax een contract had met het VU ben ik daarheen gegaan. Ik voelde direct dat het mis zat toen ik het ziekenhuis verliet. Ajax doet er goed aan in de toekomst bovenop de medici te zitten. Ik ben niet de enige bij wie het fout is gegaan. John Heitinga heeft net als ik een tweede operatie moeten ondergaan terwijl ook bij Ole Tobiasen en Richard Knopper fouten zijn begaan."

"Gelukkig heeft Ahmed Hossam mijn rol overgenomen. Hij is scherp in het strafschopgebied, levensgevaarlijk, evenals Nikos Machlas een killer. Hoewel Zlatan Ibrahimovic qua voetbal de beste is. Ik speel graag met 'Mido' omdat hij op allerlei manieren aangespeeld kan worden en de bal vaak goed verlengt. Slechts eenmaal hebben we samengespeeld als spits en schaduwspits. Tegen Sparta scoorde hij tweemaal en ik eenmaal. Ik denk dat we volgend seizoen een goed duo kunnen vormen. Ik kijk er naar uit omdat hij ook als bliksemafleider kan dienen voor mij."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.