De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Spaanse moeder houdt HBG 'voorlopig' nog binnenboord
   
 

RIJSWIJK - Het Spaanse bouwbedrijf ACS houdt Hollandsche Beton Groep (HBG) voorlopig binnenboord. De plannen om HBG door te verkopen zijn van tafel, zo bezweert bestuursvoorzitter Carel Jan Reigersman, die er de afgelopen week hard aan heeft getrokken om de Rijswijkse bouwer geen speelbal te laten worden van een Spaans fusiegevecht.

HBG had door de avances van ACS de regie over zijn eigen toekomst niet meer in handen. De Spanjaarden namen twee weken geleden een belang van ruim 23% in Grupo Dragados, dat HBG kort daarvoor had ingelijfd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
CAREL JAN REIGERSMAN ...onbegrepen ...
Reigersman schrok zich rot. Hij hoorde het nieuws toen hij aan het inchecken was voor een vlucht naar Madrid, waar een dag later de bundeling met Dragados feestelijk zou worden ingeluid. De Spaanse financiële wereld reageerde juist enthousiast op de totstandkoming van één bouwreus.

"De financiële wereld kijkt alleen maar naar de korte termijn", bromt Reigersman daarover.

Maar het kwaad was weldra geschied. Ballast Nedam wilde het belang van HBG in de gezamenlijke bagger-joint venture Ballast HAM (de stap waarmee de baggeroorlog met Boskalis werd beslecht) overnemen. En in de Spaanse media gonsde het van de speculaties dat de bouwactiviteiten van HBG zouden worden doorverkocht aan een internationaal bouwconcern.

Maar ook bestuursvoorzitter Joop Janssen van het Nederlandse Heijmans, dat al eerder op de bouwtak van HBG aasde, gooide wat olie op het vuur door opnieuw belangstelling te tonen. Tot ergernis van Reigersman: "Janssen vindt alles prachtig. Zo lang hij maar in de schijnwerpers staat."

In eerste instantie waren de plannen van ACS inderdaad louter op Spanje gericht, erkent Reigersman. "Maar afgelopen week is daar verandering in gekomen. Onder andere door erop te wijzen dat de Spaanse markt de komende jaren minder goed zal draaien en dat de bouwmarkt een steeds sterker Europees karakter krijgt, is de ACS-directie ervan overtuigd geraakt dat ze HBG erbij moeten houden."

Dat ACS geen geld heeft om de overige aandeelhouders van Dragados eenzelfde forse premie te betalen als Banco Santander, van wie het 23% is gekocht, speelt ook mee. Er zijn heldere afspraken met ACS, zo benadrukt Reigersman: het bedrijf zal zich moeten opstellen als minderheidsaandeelhouder. Niet meer en niet minder. Een volledige overname van Dragados door ACS is voor tenminste één jaar niet aan de orde. "Het komt er over een paar jaar misschien nog wel eens van", zegt Reigersman. "Maar voorlopig blijven we concurrenten."

Wel zijn er plannen gemaakt om samenwerkingsverbanden op te zetten. Om ook de Nederlandse financiële wereld aan zich te blijven binden, hoopt Dragados later dit jaar ook een beursnotering te krijgen in Amsterdam. Reigersman zelf slaagde er nooit in een warme relatie met zijn aandeelhouders op te bouwen.

Reigersman, op zijn beurt, voelde zich onbegrepen. "We kregen het gevoel dat we niet de waardering kregen die we verdienden. Bij elke stap naar voren, zoals de fusie van het baggerbedrijf met dat van Ballast Nedam, was er een groep aandeelhouders die vond dat we vijf stappen achteruit hadden gezet. En dat terwijl de beurskoers van €10 tot €15 steeg en wij wilden doorstoten naar boven de €20."

Het was voor Reigersman een belangrijke reden om eind vorig jaar te onderzoeken of hij HBG van de beurs kon halen. Over de baggerfusie is Reigersman stellig. "Over één jaar hebben wij nog steeds een belang van tweederde in Ballast Ham Baggeren (BHD)." Sinds Ballast Nedam vorige week aankondigde gebruik te willen maken van zijn recht de rest van het baggerbedrijf in handen te willen krijgen, zijn de verhoudingen tussen Reigersman en Ballast Nedam-voorzitter Kottman bekoeld. De twee mannen hebben elkaar sindsdien niet meer gesproken. "Het wordt eerst een juridisch steekspel", vermoedt Reigersman. "Dat gaat tot nu toe louter schriftelijk."

Of de rest van HBG over één jaar nog in zijn geheel bij Dragados zit, doet Reigersman schimmiger. "Onderdelen zijn alleen veilig als ze goed presteren."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.