De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Braziliaanse bierbrouwer
AmBev troeft Heineken af

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - Heineken heeft in Argentinië een flinke tegenslag opgelopen. De Braziliaanse bierbrouwer AmBev - eigenaar van onder meer de merken Brahma en Antárctica - heeft een belang van 36% genomen in de Argentijnse Quilmes biermaker, onderdeel van de Bemberg Groep. Hiermee heeft AmBev 's lands grootste bierbrouwer de loef afgestoken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Heineken heeft weer de boot gemist
Heineken heeft een belang van 15% in de Argentijnse brouwer en heeft er nooit een geheim van gemaakt dit aandeel in de toekomst te willen vergroten. Een woordvoerder van Heineken zegt het daarom ook "jammer" te vinden dat de Braziliaanse concurrent er met de Argentijnse buit vandoor is gegaan. "We hadden graag willen uitbreiden in Latijns Amerika en dat wordt met deze deal een stuk moeilijker", erkent de woordvoerder. "Nu moeten we ons concentreren op het verder promoten van het merk Heineken in die regio." Het bier van het Nederlandse concern wordt in licentie gebrouwen door Quilmes en Kaiser. Het is de tweede keer in korte tijd dat Heineken een teleurstelling moet verwerken in Zuid-Amerika. De brouwer zag in maart het Braziliaanse Kaiser voor zijn neus weggekaapt door de Canadese brouwer Molson die het concern vervolgens liet fuseren met zijn Braziliaanse dochter Bavaria. Heineken kreeg wel een belang van 20% in de nieuwe combinatie.

Met de transactie is een bedrag van bijna $600 miljoen gemoeid. De Brazilianen legden $346 miljoen aan contanten op tafel en dragen daarnaast hun brouwerijen in Argentinië, Uruguay, Paraguay en Bolivia over aan Quilmes.

Maar volgens de Argentijnse brouwer is de prijs niet de doorslaggevende factor geweest. Quilmes heeft langer dan twee jaar gezocht naar een buitenlandse partner. Directeur Agustín García Mansilla verklaarde gisteren in Buenos Aires dat uiteindelijk voor AmBev is gekozen vanwege de grote overeenkomsten tussen de Braziliaanse en Argentijnse markten

De Quilmes-directeur zei dat een akkoord met Heineken louter van financiële aard zou zijn geweest. "Als bedrijf zijn onze financiën reeds goed op orde. Het was daarom een stuk interessanter om een partner te zoeken met wie we een dominante positie in de markt konden krijgen. En in het kader van dat streven was AmBev de betere kandidaat", aldus Mansilla. Vorig jaar waren AmBev en Quilmes nog verwikkeld in een hevige prijzenslag.

De beide bedrijven hebben tezamen 83% van de Argentijnse biermarkt in handen. Quilmes produceerde vorig jaar 12,3 miljoen hectoliter bier terwijl AmBev in Brazilië ongeveer vijf keer zoveel op de markt bracht.

Volgens de Quilmes-directeur blijft de Bemberg familie volledige zeggenschap over het bedrijf houden, maar heeft zij tot 2009 de gelegenheid om haar 53% van de preferente aandelen om te zetten in een minderheidsbelang van een eventuele combinatie AmBev-Quilmes.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.