De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Arafat financierde aanslagen

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Israël zegt bewijzen te hebben die aantonen dat de Palestijnse leider Jasser Arafat aanslagen in Israël heeft gefinancierd en in sommige gevallen daarvoor ook de munitie heeft geleverd.

De beschuldigingen zijn gebaseerd op de verhoren van de tientallen Palestijnse voormannen die zijn opgepakt en door Israël worden verhoord en de duizenden documenten die de Israëlische soldaten hebben buitgemaakt tijdens de invasie op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

Jeruzalem claimt dat het de directe betrokkenheid van Arafat kan bewijzen bij zestien aanslagen, waarbij 27 Israëli's werden gedood en ruim 150 gewond raakten.

Volgens woordvoerders van premier Ariel Sjaron zijn de meeste onthullingen gedaan door , de leider van de Fatah-beweging van Jasser Arafat. Barghoeti was tot kort een Palestijnse volksheld, omdat hij zich openlijk uitsprak voor gewapende strijd van de Palestijnen tegen Israël. Jeruzalem beschuldigt hem ervan ook de leider te zijn van de Al-Aksa martelarenbrigade, die tientallen aanslagen heeft opgeëist.

Vals

De advocaat van Barghoeti, Khadar Shikerat, zei gisteren dat de Israëlische beschuldigingen vals waren "omdat mijn cliënt heeft geweigerd antwoord te geven op de vragen van zijn verhoorders".

Volgens de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat "liegt Israël om Barghoeti en president Arafat te beschadigen".

Israël stelt echter "dat de bewijzen zo hard zijn dat de internationale discussie of Arafat genoeg doet om terrorisme te voorkomen belachelijk is. De onthullingen tonen juist aan dat Arafat er alles aan deed om terrorisme te promoten".

Sjaron bespreekt de situatie in Israël volgende week met de Amerikaanse president George Bush. Hij zal ongetwijfeld proberen de Amerikanen ervan te overtuigen dat Arafat het brein achter tal van terroristische aanslagen is. Het is allang geen geheim meer dat Sjaron eigenlijk van Arafat af wil.

Overigens heeft Sjaron evenals Arafat de Amerikaanse plannen om in de zomer een vredesconferentie over het Midden-Oosten te houden verwelkomd. Sjaron zei ook dat hij naar Bush afreist met nieuwe verregaande vredesvoorstellen.

In de realiteit van alledag is van een toenadering nog geen enkele sprake. Israëlische troepen vielen gisteren kort de Palestijnse stad Nabloes binnen. Daarbij kwamen twee Palestijnen en een Israëlische officier om. Er werden zeventien Palestijnen gearresteerd, waarvan sommigen volgens Israël een zelfmoordaanslag aan het voorbereiden waren.

Israël heeft zich weliswaar uit de meeste Palestijnse steden teruggetrokken, maar zegt zich het recht voor te behouden ze weer binnen te vallen als men daar genoeg reden voor ziet.

In Bethlehem gaat het beleg van de Geboortekerk van Jezus gewoon door. Nieuwe onderhandelingen liepen vast en volgens burgemeester Hanna Nasser werd een poging voedsel naar het gebedshuis te brengen op het laatste moment door een Israëlische officier verijdeld.

De Palestijnen zeggen dat de circa 170 overgebleven mannen in de kerk - een combinatie van door Israël gezochte Palestijnen, gewone burgers en geestelijken - honger leiden en dorst hebben. Ze zouden nu gras van het gazon op de binnenplaats eten en regenwater drinken. Israël stelt dat dit onzin is, omdat het leger iedere dag voedselrantsoenen op de drempel van de kerk zou achterlaten. Onafhankelijke waarnemers worden niet tot het gebied rond de kerk toegelaten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.