De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'President' Le Pen zal Fransen isoleren
   
 

door Pieter Nijdam PARIJS - Een wolf in schaapskleren? Met nog een dag te gaan naar de Franse presidentsverkiezingen groeit de angst voor een machtsovername door de rechts-extremistische leider Jean-Marie Le Pen.

In de verkiezingscampagne heeft de 73-jarige Bretonse tegenkandidaat van de zittende president Chirac zich uiterst behoedzaam opgesteld. In tegenstelling tot het verleden heeft hij ditmaal niet hard uitgehaald naar allochtonen en andere minderheden. Ook persoonlijke schofferingen waarom hij bekendstaat, bleven achterwege. De leider van het Front National (FN) hield het bij zijn verkiezingsslogan: "Ik ben in sociaal opzicht links, in economisch opzicht rechts en in nationaal opzicht vooral Frans."

De meeste Fransen die in de eerste ronde op Le Pen stemden, hebben dan ook geen flauw idee wat deze politicus voorheeft met het land. Tweederde van zijn electoraat stemde op hem uit protest tegen de gevestigde politieke partijen, die duidelijk aan vernieuwing toe zijn.

In het 406 pagina's dikke verkiezingsprogramma van het FN wordt een tipje van de sluier opgelicht hoe Frankrijk onder Le Pen eruit zal zien. Onder het hoofdthema 'eigen volk eerst' zullen illegalen zonder pardon het land worden uitgezet. Omdat een dergelijke omvangrijke operatie niet van de ene op de andere dag kan worden uitgevoerd, zullen zwaarbewaakte kampen worden ingericht waar opgepakte illegalen moeten wachten op uitzetting.

Familiehereniging van immigranten met een legale status, zoals échte vluchtelingen, is volledig van de baan. De zogenoemde 'droit du sol' wordt vervangen door de 'droit de sang'. Dat betekent dat de Franse nationaliteit alleen via de 'bloedband' wordt doorgegeven van 'zuivere' Franse ouders op hun kind. Vreemdelingen die op Franse grond worden geboren, komen niet meer in aanmerking voor het staatsburgerschap.

In de Franse samenleving wordt voorts een duidelijke tweedeling aangebracht met aparte ziekenfondsen voor Fransen en allochtonen. In de behandeling krijgen échte Fransen prioriteit. Gehuwde Fransen - andere samenlevingsvormen worden afgeschaft - met meer dan twee kinderen worden door de staat beloond met extra kinderbijslag. Hoe meer zuiver Franse kindjes, hoe hoger de premie.

Met betrekking tot de gezinspolitiek zal abortus worden verboden. De gratis verstrekking van de morning-afterpil door huis- en schoolartsen wordt onmiddellijk teruggedraaid. Euthanasie blijft onder alle omstandigheden verboden. Artsen die zich hieraan 'schuldig' maken, zullen strafrechtelijk worden vervolgd, met zware gevangenisstraffen in het vooruitzicht.

Het onderwijs zal ook ingrijpend worden veranderd. Er zal een zogenoemde 'defensieraad' worden ingesteld die moet toezien op de zuiverheid van de Franse taal. Amerikanismen zijn taboe. Docenten die daar onvoldoende op toezien, kunnen door de defensieraad worden beboet of op non-actief worden gesteld.

De censuur op geschiedenisonderwijs wordt weer ingesteld. De glorieuze prestaties van Frankrijk moeten extra worden benadrukt. Dat betekent dat historische schandvlekken, zoals het met de nazi's collaborerende Vichy-regime en de Algerijnse bevrijdingsoorlog, weer uit de geschiedenisboekjes zullen worden geschrapt.

Ter handhaving van orde en veiligheid wordt een nationaal vrijwilligersleger van 150.000 man opgericht. Deze speciaal opgeleide 'bruinhemden' zijn gemachtigd tot aanhouding en huiszoeking en staan direct onder het commando van de president. Voor zware misdrijven, zoals moord, zal de doodstraf worden heringevoerd.

Het defensiebudget zal ruim worden verdubbeld, terwijl het mes gaat in het aantal vrouwen in het Franse leger. Daarnaast moet de kernmacht een nieuwe impuls krijgen. Frankrijk zal niet langer meewerken aan militaire operaties onder buitenlands bevel. De Franse militairen in Kosovo en Bosnië worden teruggetrokken en de steun aan het Joegoslavië-tribunaal is voorbij.

Met betrekking tot de buitenlandse politiek zal Frankrijk uit de Europese Unie en NAVO treden. De franc wordt als nationale munt in ere hersteld. Om de toestroom van illegalen te weren en ter protectie van Franse producten keren de douaniers terug aan de grensposten. De opzegging van het Verdrag van Schengen is daaraan inherent. Frankrijk trekt zich ook terug uit internationale organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Als het aan Le Pen ligt, wordt Frankrijk een onneembaar bastion.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.