De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Crisis in relatie Mexico-Havana
   
 

door Roelien Wierstra MEXICO STAD - De historisch vriendschappelijke relatie tussen Mexico en Havana is behoorlijk bekoeld. Fidel Castro heeft zijn Mexicaanse collega Vicente Fox uitgemaakt voor leugenaar en de regering Fox verwijt Cuba wraakacties.

Aanleiding voor de crisis is dat Castro eind vorige maand een bandopname vrijgaf van een telefoongesprek met zijn Mexicaanse collega. Fox vraagt in het ongeveer tien minuten durende gesprek aan Castro de armoedetop van Monterrey vroegtijdig te verlaten.

Eerder werd slechts aangenomen dat de Mexicaanse regering Castro had verzocht slechts kort aanwezig te zijn, opdat hij zijn Amerikaanse collega George W. Bush niet tegen het lijf zou lopen. Fox en Bush ontkenden tot de publicatie van het telefoongesprek in alle toonaarden iets dergelijks aan Castro te hebben gevraagd.

De actie van Castro is volgens de Mexicaanse regering een wraakactie en manoeuvre om de aandacht van interne problemen af te leiden. Fox - die het initiatief nam tot het telefoongesprek - had Castro nadrukkelijk gevraagd of hij akkoord was dat het gesprek vertrouwelijk zou zijn. Benadrukt werd dat beide presidenten het eens waren geworden over de korte aanwezigheid van Castro in Monterrey en dat ze afscheid namen als 'vrienden en als heren'.

Castro maakte Fox bij het vrijgeven van het telefoongesprek uit voor leugenaar; de Mexicaanse president had immers steeds ontkend dat er een gesprek had plaatsgevonden. Fox riposteerde dat hij dat gezegd had omdat ze elkaar beloofd hadden dat het gesprek vertrouwelijk zou zijn. "Wat ik deed was, zoals altijd, mijn werk voor Mexico", verzekerde de president zijn volk.

Mensenrechten

Aanleiding voor het vrijgeven van de opname is de stemming in Genève een week eerder over het bezoek van een lid van de VN-mensenrechtencommissie aan Cuba. Cuba voerde hier al weken actie tegen.

De Mexicaanse regering liet weten vóór het inspectiebezoek te zullen stemmen. Daarmee pleegde de regering Fox een historische daad: het was de eerste keer in de geschiedenis dat Mexico tegen Cuba stemde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.