De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Erik Zabel vlijmscherp
in Henninger Turm

   
 

FRANKFURT - Zijn grootste krachtsexplosie bewaarde Erik Zabel voor achter de aankomst. De Telekom-renner sprak niet vol bravoure over zijn net behaalde sprintzege in Rund um den Henninger Turm, maar haalde hard uit naar de Duitse pers en supporters, die volgens hem maar weinig van wielrennen begrijpen. Als hij wint, is hij voor het hele volk het mannetje, maar o wee als het hem en zijn Telekom-ploeg een keertje tegen zit: dan spreekt het hele land er schande van. Gisteren had het verwende Duitse sportpubliek weer alle reden tot jubelen, maar Zabel vreest al weer de dag dat een ander met de zege aan de haal gaat.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Erik Zabel (Foto: EPA)
Hoe je het ook wendt of keert, gisteren mócht Zabel de koers ook niet verliezen. De hele dag hadden zijn ploeggenoten - gesteund door de mannen van Gerolsteiner - op kop gereden. Eerst om de vlucht van een kleine kopgroep met Dave Bruylandts en de halsstarrige Piotr Przydzial onschadelijk te maken en later om het peloton bijeen te houden. Daardoor kregen aanvallen van onder anderen Davide Rebellin en Michele Bartoli geen schijn van kans. De dag van de arbeid werd door de paarsroze Telekom-trein wel erg letterlijk genomen.

Met acht voor het merendeel kleinere zeges was het voorjaar van de grootste Duitse wielerploeg tot de thuiswedstrijd in Frankfurt niet om over naar huis te schrijven. Dat de oorzaak daarvan vaak domme pech was, zien de Duitsers echter niet in. Volgens Zabel worden hij en zijn ploeggenoten zonder nuance en enig blijk van wielerbegrip de grond in geboord als ze de zegebloemen niet weten mee te pakken. Goed zijn zonder te winnen, komt in een Duits woordenboek niet voor.

"Dat laat me niet onberoerd. Hier hebben de mensen geen respect voor wielrenners. Als Erik Dekker de Tirreno wint, is de Nederlandse pers lyrisch, maar als Vinokourov Parijs-Nice wint, wordt dat hier als normaal afgedaan. In België en Nederland is sowieso veel meer respect voor wielrenners, net als in Frankrijk, Spanje en Italië. Kritiek mag, maar niet overdreven en wel gefundeerd. Maar hier is alles zwart of wit. Ik moet Cipollini, Steels en McEwen kloppen in de massasprint, maar ook in wedstrijden als Rund um den Henninger Turm - die eigenlijk voor sprinters helemaal niet geschikt zijn - willen ze dat ik win. Voor Duitsers ziet alles er easy uit."

Op de dag dat Zabel van zich af beet, kreeg de Duitse wielersport nog meer te verduren. Niet alleen het gebrek aan wielerkennis werd aan de orde gesteld, ook rezen opnieuw vraagtekens bij de organisatorische capaciteiten van onze oosterburen. Toen het peloton al lang en breed zijn weg door het Taunus-gebergte had gevonden, konden als gevolg van miscommunicatie, eigenwijsheid en arrogantie van de organisatie pas de ploegleiderswagens van onder meer Rabobank, Lotto, Mapei en CSC aansluiten in de karavaan. Witheet spuwde Rabobank-ploegleider Theo de Rooy daarover na afloop zijn gal.

Vandaag zullen de Duitse kranten Zabel weer bewieroken. Maar de lof van de Duitse wieleranalfabeten gaat bij de nummer één van de wereld het ene oor in en het andere weer uit.

Rund um den Henninger Turm: 1. Zabel (Dui) 206 km in 5.00.17, 2. Planckaert (Bel), 3. Sergej Ivanov (Rus), 4. Freire Gomez (Spa), 5. Petacchi (Ita), 6. Rebellin (Ita), 7. Arvesen (Noo), 8. Ljungqvist (Zwe), 9. Konisjev (Rus), 10. Lotz (Ned), 25. Kroon, 35. Tankink, 45. Boven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.