De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Kohler eerzuchtig
tot laatste minuut

   
 

DORTMUND - Vanavond op zijn afscheidsparty schittert Jürgen Kohler door afwezigheid. Nog twee wedstrijden en dan klinkt definitief het laatste fluitsignaal voor de 1,86 meter grote voorstopper. Welgeteld 180 minuten waarin Kohler nog twee hoofdprijzen aan zijn rijke palmares kan toevoegen. Zaterdag kan 'zijn' Borussia Dortmund verrassend landskampioen worden, terwijl vier dagen later de finale om de UEFA Cup tegen Feyenoord wacht. Nog één keer in zijn carrière moet alles wijken voor de prijzen. Zelfs zijn al maanden van tevoren georganiseerd afscheidsfeestje moet daarvoor plaats maken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 14kb)
Jürgen Kohler versnelt tijdens de training. Topscorer Marcio Amoroso (r) kan de passeerbeweging van de routinier wel waarderen.
Het fanatisme heeft door de jaren heen geen greintje geleden. Alleen de diepe groeven in zijn voorhoofd tekenen de tijd. Bij Borussia is het in de laatste week van het seizoen een drukte van jewelste. Na de verrassende nederlaag van Bayer Leverkusen tegen 1.FC Nürnberg lonkt ineens de titel weer. De Dortmunders hebben één duel voor het einde één punt voorsprong. De titel mag thuis in de slotwedstrijd tegen Werder Bremen niet meer uit handen worden gegeven. Vandaar dat trainer Matthias Sammer zijn team zoveel mogelijk probeert te beschermen voor de hectische drukte. Routinier Kohler begrijpt als geen ander de belangen.

"Party's of niet. Nog eenmaal wil ik een schaal of een beker in mijn handen hebben. Daarom heb ik er geen moeite mee om dit feest over te slaan. De supporters hebben er ook alle begrip voor."

De 36-jarige kan zich geen mooier afscheid wensen. Zeker nu vaststaat dat hij woensdag in De Kuip speelt. Verdediger Christoph Metzelder liep in de halve finale tegen AC Milan tegen zijn derde gele kaart op, waardoor Kohler een basiswaarde voor de finale is. "Het is fantastisch dat ik deze twee beladen duels nog voor de boeg heb. Zeker op de finale verheug ik me enorm."

Kohler maakt vooral furore met het Duits elftal. Hij werd met Duitsland in 1990 wereldkampioen en in 1996 Europees kampioen. Heroïsch waren de duels die hij met Marco van Basten uitvocht tijdens het EK in 1988 en het WK in 1990. "Regelmatig word ik daarover nog aangesproken. Van Basten was niet alleen een uitzonderlijk goede voetballer, maar is ook een prachtige persoonlijkheid. Onze duels waren hard en pittig. We hebben allebei de nodige tikjes uitgedeeld. Maar dat kan op het hoogste niveau. Het was fair. We hebben elkaar nooit zwart gemaakt of bewust willen blesseren. Ik heb altijd een goede verhouding met Marco gehad. We respecteerden elkaar. In mijn carrière heb ik veel aan de duels met Van Basten te danken. Soms kon ik van hem winnen, soms verloor ik. Alleen sluit ik mijn carrière met een klein pluspuntje af. Duitsland heeft immers die ene grote titel, het wereldkampioenschap, wel gewonnen."

Zoals meerdere Duitsers was Kohler in die roemruchte voetbaljaren niet geliefd in Nederland. "De interlands tussen Duitsland en Nederland zijn nu eenmaal heel beladen. Het zijn altijd extra harde tweekampen. Het publiek heeft zijn vooroordelen, maar ik kan iedere speler van Oranje nog steeds recht in de ogen kijken. Onderling heerste er veel waardering. Ik houd overigens van zowel Nederland, waar ik al eens op vakantie ben geweest, als het Nederlandse voetbal."

De glimlach van Kohler oogt ontwapenend. Uit een onderzoek van Sport-BILD bleek dat hij bij de toptien van meest geliefde Bundesliga-profs behoort. Zijn eerzucht wordt door vele landgenoten geprezen. "Het is een nadeel dat we in vijf dagen voor twee belangrijke prijzen strijden. Pas vanaf zondag kunnen we ons op Feyenoord richten. Dat is kort dag. Daarnaast speelt Feyenoord in Rotterdam een thuiswedstrijd. Om die redenen zijn zij in mijn ogen de favoriet. Al hebben wij dit seizoen al vaak genoeg aangetoond dat de rol van outsider ons ligt. Alleen dateert mijn laatste prijs, net zoals die van Borussia, al weer van 1997. Het jaar dat we verrassend in de Champions League-finale van mijn oude club Juventus wonnen. Het is nu de hoogste tijd voor een nieuwe hoofdprijs. Het liefst eigenlijk twee."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.