De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Personeel Rabobank vindt
bonusregeling 'onsportief'

   
 

UTRECHT - Ongeveer 42.500 medewerkers van de Rabobank kregen onlangs een extraatje van €500 bruto, in het kader van de regeling 'Medewerker Waardeplan 2001'. De bonus leidde tot flink wat scheve ogen, want niet iederéén kreeg het volle pond. Langdurig zieken kregen een kleinere bonus. "Daarmee verdienen we niet echt de sportiviteitsprijs", vinden personeelsleden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 10kb)
Langdurig zieken worden bij de Rabobank onherroepelijk gekort op hun bonus. "Daarmee verdienen we niet echt de sportiviteitsprijs." (Foto: RABO)
Rabo's Medewerker Waardeplan is een resultaatgebonden bonus, waarbij medewerkers van de bank minimaal €500 en maximaal €1000 bruto uitbetaald kunnen krijgen, afhankelijk van de nettowinstgroei van Rabobank Groep en de mate waarin klanten tevreden waren over de dienstverlening van de bank.

"Het Medewerker Waardeplan betekent voor mij een paar losse euro's", laat een medewerkster van de Rabobank echter optekenen in het personeelsblad Rbij. Door ziekte heeft het betrokken personeelslid vorig jaar 'nauwelijks' gewerkt. "En als je langer dan drie maanden ziek bent geweest, is de hoogte van de bonus evenredig aan het aantal gewerkte dagen."

"Dat weet bijna niemand", klinkt het teleurgesteld. In de 24 jaar die de werkneemster bij de Rabobank werkt, is ze "in totaal misschien één week ziek geweest". Tot vorig jaar. "Ik vind het dus behoorlijk zuur dat ik geen 500 euro krijg. Het is geen stimulans voor collega's die juist extra aandacht nodig hebben en zeker niet bevorderlijk voor het genezingsproces."

Volgens een tweede personeelslid verdient de Rabobank, door op deze manier onderscheid te maken, "niet echt de sportiviteitsprijs". De medewerker in kwestie liep een blessure op tijdens een voetbalwedstrijd. "Over een weekje ben ik hopelijk weer op de been. Gelukkig maar, want onze werkgever is begrijpelijkerwijs niet zo blij met sportieve medewerkers die zich door een blessure wel eens ziek moeten melden."

Vakbond De Unie zou "bijzonder gelukkig zijn geweest als het Waardeplan niet zo ingevoerd zou zijn geweest". Aan de andere kant kijken wel meer bedrijven voor de hoogte van de winstdeling of bonusregeling naar de periode dat iemand daadwerkelijk in actieve dienst is, merkt de bond op. "De regeling bij de Rabo kan zich grosso modo meten met alle andere", wil De Unie maar gezegd hebben.

Deze maand organiseert de Rabobank haar traditionele voetbaltoernooi. Vorig jaar namen aan dit Rabobanken Voetbaltoernooi maar liefst 2500 heren en dames mee. Voor de deelnemers is het te hopen dat ze geen langdurige blessures oplopen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.