De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Liberalisatie postmarkt
stuit op veel weerstand

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Europees gezien loopt de Opta ver voor de muziek uit met haar visie dat de laatste postmonopolies in Nederland opgeheven kunnen worden. De Europese Commissie ijvert al jaren voor een volledige liberalisering van de postmarkt in de vijftien lidstaten.

De Commissie loopt echter vooral in de zuidelijke EU-landen tegen een muur van onwil aan. Daar vrezen de vakbonden banenverlies bij liberalisering. Bovendien zouden mensen die afgelegen wonen geen post meer ontvangen, omdat het commercieel niet rendabel is die te bezorgen.

Er is de Commissie veel aan gelegen dat de liberalisering van de postmarkt over de hele linie gaat, en niet eenzijdig. Als bijvoorbeeld Nederland de markt volledig vrijgeeft, kunnen ook buitenlandse bedrijven actief worden op de Nederlandse postmarkt. Maar omgekeerd zouden Nederlandse postbedrijven niet over de grens mogen werken.

Dan ontstaat dezelfde situatie als nu op de energiemarkt, waar Frankrijk wel actief is op buitenlandse markten maar de eigen energiemarkt nadrukkelijk beschermt tegen buitenstaanders ten gunste van Electricité de France. Onder zware druk hebben de Fransen er inmiddels mee ingestemd dat zakelijk verbruikers vanaf 2004 ook voor een buitenlandse energieaanbieder kunnen kiezen. Maar het leveren van energie aan particulieren blijft daar een staatsmonopolie.

Vorig jaar besloten de Europese ministers voor Post en Telecom de postmarkt iets verder te liberaliseren, maar vooral niet te veel. Vanaf 2003 is de postbezorging van stukken boven de 100 gram voor iedereen vrij. Nu ligt de grens in een aantal landen nog veel hoger. In 2006 volgt dan de post van 50 gram of meer. Maar de bulk van alle post (gewone brieven en kaarten) is nog altijd lichter. Zo'n 85% van de post blijft dan ook na 2006 nog steeds vallen onder de monopolies van de nationale PTT's. Internationale post wordt vanaf 2003 wel vrij, behalve in die landen waar de postdiensten sterk afhankelijk zijn van vakantiekaarten en brieven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.