DORDRECHT - Er moet onmiddellijk een einde komen aan de verstikkende bureaucratie bij het vinden van een baan voor werklozen en bijstandsgerechtigden die zich melden bij de Centra voor Werk en Inkomen (CWI's). Dat staat in een oekaze die demissionair minister Vermeend (Sociale Zaken) heeft gestuurd aan de landelijke leiding van de nog jonge CWI's.
|
Vermeend
...woedend...
|
Volgens een woedende Vermeend is de administratieve rompslomp bij de 'intake' van werkzoekenden "onacceptabel". Hierdoor duurt het veel te lang voordat mensen daadwerkelijk aan de slag kunnen gaan in een gesubsidieerde of 'echte' baan, vindt hij.
De bewindsman heeft de bureaucratie onlangs tijdens enkele werkbezoeken aan CWI's met eigen ogen kunnen aanschouwen, en is gisteren nog eens op de vingers getikt door zijn eigen partij, de PvdA. Ook de 4 grote steden en de 26 middelgrote gemeenten hebben zich inmiddels bij Vermeend over de stroperigheid binnen de CWI's beklaagd.
Financieel woordvoerder Ferd Crone van de PvdA constateerde gisteren bij een bezoek aan het CWI in Dordrecht dat er te veel loketten zijn, en dat nieuwe werkzoekenden een vragenformulier van meer dan 200, veelal ingewikkelde vragen moeten beantwoorden. Daardoor gaan er vaak vele weken verloren, met als gevolg dat de betrokkene gedurende deze periode een voorschot of een sociale uitkering moet krijgen.
Crone stelde dat Vermeend met grote spoed de CWI's achter de vodden moet zitten. "De minister moet hier dwars doorheen beuken. Het valt mij enorm tegen dat de bureaucratie niet eerder is aangepakt."
Desgevraagd zegt Vermeend dat hij de CWI-leiding kortgeleden op de vingers heeft getikt. "Alle managers van de CWI-locaties moeten hun medewerkers opdracht geven veel efficiënter en sneller te gaan werken", aldus de demissionaire minister. Ambtenaren van Vermeend houden de vorderingen van de CWI's sinds kort scherp in de gaten. Als er, zoals in Dordrecht, CWI's zijn die werkzoekenden nog steeds met te veel administratieve rompslomp overvallen, krijgen deze opnieuw een stevige schrobbering van de minister. ,,Ik pik het niet dat er CWI's zijn die weigeren werk boven inkomen te stellen", aldus Vermeend.
De regionaal verspreide CWI's, die 1 januari van dit jaar officieel zijn gaan draaien, zijn het paradepaardje van het paarse kabinet als onderdeel van de grootscheepse verandering in de uitvoering van de sociale zekerheid. In de CWI's werken de opgeheven arbeidsbureaus, de uitvoeringsinstellingen werknemersverzekeringen en de sociale dienst samen. De bedoeling was dat werkzoekenden veel sneller aan de slag zouden worden geholpen door de instelling van één loket en dat werkgevers op maat zouden worden bediend met geschikte kandidaten.
Maar uit de klachtenregen van de grote en middelgrote gemeenten blijkt dat er binnen veel CWI's nog steeds verschillende loketten bestaan die langs elkaar heen werken. Sociale diensten, die tot eind vorig jaar veel werkzoekenden onder dak brachten bij uitzendbureaus, krijgen dergelijke 'klanten' door de bureaucratische rompslomp nu niet meer weggezet, aldus de Dordtse wethouder van sociale zaken, Hans Spigt.