De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Autobom ontploft bij
duel Real-Barça

Van onze speciale verslaggever

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (399x512, 29kb)
Brandweerlieden blussen de vlammen na de explosie van een autobom nabij het voetbalstadion Bernabeu in Madrid. (Foto: AP)
Valentijn Driessen MADRID - Om vijf uur gistermiddag klommen in de Spaanse hoofdstad Madrid zwarte rookpluimen van een ontplofte autobom op tegen de vernietigde gevel van de Europa Toren tegenover het voetbalstadion Santiago Bernabeu, waar de eerste supporters van Real Madrid en FC Barcelona zich verzamelden voor de halve finale van de Champions League.

Bij de aanslag liepen 17 omstanders lichte verwondingen op. Dat er geen doden vielen was vooral te danken aan het feit dat 1 mei in Spanje een nationale feestdag is en alle kantoren in de Europa Toren waren gesloten.

Omdat de Baskische afscheidingsbeweging ETA even voor vijf uur had gewaarschuwd voor een aanslag, was de politie al bezig met het ontruimen van het grote plein voor het stadion en de Paseo de la Castellana, de achtbaansweg die dwars door Madrid loopt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Brandweerlieden blussen de vlammen na de explosie van een autobom nabij het voetbalstadion Bernabeu in Madrid. (Foto: AP)
De materiële schade was echter aanzienlijk. Niet alleen aan de Europa Toren; van tien geparkeerde auto's bleven slechts verkoolde resten over.

Rond het stadion, dat door de enorme knal stond te trillen, brak even paniek uit. Supporters, politie en hulpverleners, die vanwege de wedstrijd aanwezig waren, renden verdwaasd rond. Al snel groepeerde fans van Real zich rond het plein, waar zeker vier wagens in lichterlaaie stonden en scandeerden leuzen voor de eenheid van Spanje. Het 'viva Espagna' klonk het luidst van allemaal.

Veel omstanders waren woedend omdat het voetbal tot dusver ongemoeid was gebleven door aanslagen van de ETA, die geldt als terroristische organisatie. Voetbal is in Spanje nog altijd een familieaangelegenheid met vaders, moeders en kinderen. Het is volgens de Spanjaarden daarom uit den boze om via terreurdaden rond voetbal de aandacht op te eisen voor een onafhankelijk Baskenland.

Een half uur na de aanslag bliezen de terroristen aan de andere kant van de stad de auto op waarmee ze waren gevlucht. Het voertuig was afgelopen zondag in een buitenwijk van Madrid gestolen. Bij die tweede explosie raakte niemand gewond.

Kort na de bomaanslag kwamen vertegenwoordigers van de Europese voetbalbond UEFA, Real Madrid en FC Barcelona bijeen. De gemeente Madrid had eerder groen licht gegeven voor de return van de halve finale van de Champions League tussen beide Spaanse grootmachten. Beducht voor een herhaling van 11 september - de UEFA beval doorgang van de Champions League ondanks de aanslagen op het World Trade Center in New York - liet de Europese voetbalbond de beslissing over aan de clubs. De bestuurders van Real Madrid en FC Barcelona besloten de return te willen spelen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.