De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Arafat koopt bewegingsvrijheid terug

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Met de overdracht van zes door Israël gezochte Palestijnse militanten aan Amerikaanse en Britse bewakers is gisteravond door de internationale diplomatie een klein succes behaald. Mogelijk kan dat herhaald worden in het enig overgebleven grote knelpunt in de Israëlische actie 'verdedigingsschild', de belegering van de Geboortekerk van Jezus in Bethlehem.

Het heeft er alle schijn van dat ook daar internationale bemiddeling noodzakelijk is om een zeer gevaarlijke situatie te neutraliseren. Ook in de kerk bevinden zich door Israël gezochte Palestijnen. Israël wil ze zelf berechten, maar mogelijk leidt hier ook een door de internationale gemeenschap aangedragen compromis tot een oplossing.

Gisteren was de situatie rond het gebedshuis nog zeer gespannen. Israëlische scherpschutters schoten een gewapende Palestijn neer in de Geboortekerk te Bethlehem die ze al wekenlang omsingeld hebben. De neergeschoten Palestijn gaf zich later samen met nog een persoon over. Een dag eerder hadden al 26 Palestijnen de kerk verlaten. De omstandigheden in de kerk, waar een groep gewapende Palestijnen zich samen met een aantal burgers en geestelijken ophoudt, zijn erbarmelijk.

Het kwam gisteren ook tot een botsing tussen het leger en demonstranten toen zo'n honderd Palestijnen, gebruikmakend van een korte opheffing van het uitgaansverbod, protesteerden tegen de omsingeling van de kerk. De demonstranten gooiden met stenen en lege flessen.

Onderhandeld

Volgens de burgemeester van Bethlehem, Hanna Nasser, zou er gisteravond weer onderhandeld worden over het lot van de mannen in de kerk. Of er in dat overleg ook een rol is weggelegd voor de na de overdracht van de zes Palestijnen weer mobiele Palestijnse leider Jasser Arafat, is maar de vraag.

De Israëlische premier Ariel Sjaron heeft zich weliswaar aan zijn belofte gehouden zijn troepen rond Arafats verblijf terug te trekken als Arafat de moordenaars van de Israëlische minister van Toerisme Rehavam Zeevi zou overdragen, maar hij heeft ook steeds laten weten dat Arafat als Palestijnse leider voor hem 'niet meer relevant' is.

Het is in Israël een publiek geheim dat Sjaron slechts met de Amerikaanse voorstellen om Arafat zijn bewegingsvrijheid terug te geven heeft ingestemd om sterker te staan in zijn stellingname tegen de Verenigde Naties.

Israël stevent af op een directe confrontatie met de Verenigde Naties omdat het na een eerdere toezegging nu niets wil weten van een onderzoekscommissie in het vluchtelingenkamp van Jenin. De Palestijnen houden vol dat daar een massamoord heeft plaatsgevonden door het Israëlische leger. Israël ontkent dat in alle toonaarden en heeft inmiddels met betrekking tot dat aspect gelijk gekregen van internationale mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch. De organisaties zeggen echter wel dat Israël in Jenin de mensenrechten heeft geschonden.

Jeruzalem vreest dat de VN-commissie partijdig zal zijn en het wil ook niet dat Israëlische soldaten door de VN verhoord worden. De Veiligheidsraad kwam gisternacht bijeen om de situatie te bespreken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.