De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Brandveiligheid Europese
hotels bedroevend slecht

   
 

door Roy Klopper DEN HAAG - Het is uiterst droevig gesteld met de brandveiligheid van de hotels in de populaire Europese vakantielanden. Recente steekproeven wijzen uit dat in Spanje, Italië en Portugal vrijwel alle hotels (meer dan 90 procent) een gebrekkige brandpreventie kennen. In België en Frankrijk is de situatie niet veel beter: ook daar voldoet meer dan de helft van de gecontroleerde hotels bij lange na niet aan de normen.

Dit blijkt uit een onderzoek van een internationaal expertisebureau. De resultaten worden deze week gepubliceerd in het Belgische consumententijdschrift Test Aankoop.

De hotels, op verschillende plaatsen in de voor Nederlanders vijf populairste vakantielanden, werden gecontroleerd op uiteenlopende brandveiligheidsaspecten zoals de aanwezigheid van blussers, rookdetectie, evacuatieroutes en de bescherming van het trappenhuis.

Volgens de Belgische consumentenorganisatie zijn de resultaten van het onderzoek, dat in elk land zeventien hotels behelsde, verontrustend. In Portugal werden zelfs alle gecontroleerde hotels afgekeurd. In Italië kregen zestien gebouwen een dikke onvoldoende, en in Spanje haalden slecht twee hotels een voldoende. De Fransen doen het nog het minst slecht, al werd ook hier circa zestig procent afgekeurd. In België kregen slechts twee hotels een beoordeling die hoger is dan middelmatig.

Opvallend is dat het veelal hotels betreft die drie of meer kwaliteitssterren hebben.

Volgens de onderzoekers worden de problemen vaak veroorzaakt door de constructie van de hotelgebouwen: er is vaak maar één noodtrap, de trap is te smal, er zijn gevaarlijke opstapjes midden in gangen. Een andere categorie problemen komt voort uit nalatigheid van de exploitanten: geblokkeerde of met kettingen afgesloten nooduitgangen en brandwerende deuren die steeds open staan.

De Europese consumentenorganisaties, verenigd in de club Conseur, verbazen zich erover dat de hotels ondanks de tekortschietende brandveiligheid wel allemaal over een vergunning beschikken. "Er schort duidelijk iets aan de controle, of hotels krijgen een vergunning zonder dat duidelijk is of ze aan de wettelijke normen voldoen", aldus een woordvoerder.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.