AMSTERDAM - Er komt een keurmerk voor melk en kaas van koeien die 's zomers in de wei hebben gestaan. Omdat aan de verpakking van zuivelproducten niet te zien is of het dier buiten heeft gestaan heeft certificeringbureau Producert uit Nieuwegein het certificaat Koe in de Wei bedacht.
Het keurmerk garandeert dat de zuivel afkomstig is van koeien die van mei tot en met september gras hebben kunnen eten.
Vorige week nog voerden Milieudefensie en Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland actie om duidelijk te maken dat de koe in de wei hoort. Belangrijkste reden hiervoor is dat het beter is voor het dier. Een nadeel van weidegang is echter dat koeien buiten minder melk geven. Daardoor is de boer duurder uit. Producten die het certificaat Koe in de Wei dragen, zullen dan ook wat duurder zijn.
Siem Jan Schenk, voorzitter vakgroep Melkveehouderij van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland, vindt het een goed idee. Wel vraagt hij zich af hoe wordt gecontroleerd dat de koe inderdaad in de wei heeft gestaan. Volgens Richard Homan van Producert gebeurt dit door het controleren van de boeren en de fabrieken.