De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  VVD: Loon bij ziekte
niet meer 100 pct.

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Bedrijven moeten de mogelijkheid krijgen om het loon van werknemers bij ziekte niet meer tot 100 procent door te betalen. De minister van Sociale Zaken zou desnoods cao's op deze punten onverbindend moeten verklaren als blijkt dat bedrijven die vrijheid niet krijgen. Dit voorstel lanceert VVD-staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) als kandidaat-Kamerlid voor zijn partij om het ziekteverzuim en de hoge instroom in de wao in te dammen.

Werkgevers en werknemers in bedrijven moeten in zijn ogen de ruimte krijgen om tot afwijkende afspraken over het ziekengeld te komen. De opbrengsten van het te verwachten lagere ziekteverzuim kunnen volgens de liberaal worden gebruikt voor betere arbeidsvoorwaarden, zoals hogere lonen of meer kinderopvang. "Als er bij ziekte 70, 80 of 90% van het loon wordt uitbetaald, dan kan de winst worden omgezet in bijvoorbeeld loonsverhoging", aldus Hoogervorst.

De VVD kreeg in het verleden al spijkerharde kritiek van de vakbonden toen het ziektegeldplan werd geopperd. Hoogervorst wijst er echter op dat hij er geen voorstander is om de zogenoemde bovenwettelijke aanvulling van het loon bij ziekte in het algemeen te verbieden.

Wao

Hoogervorst verdedigde het VVD-voorstel dat een werknemer minimaal vier jaar moet hebben gewerkt voordat hij in aanmerking komt voor een wao-uitkering. De liberaal waarschuwt bijvoorbeeld voor de vele jongeren en Melkert-baners die de wao instromen. "Sommige jongeren grijpen te hoog bij hun eerste baan, worden ziek en glijden als vanzelf in de wao," aldus Hoogervorst, die benadrukt dat er vorig jaar bijna 3500 Melkert-baners de wao ingingen. "Na een paar maandjes werken wordt men ziek en dan volgt er als promotie de wao."

De VVD wil de wao-boete voor bedrijven met minder dan 25 werknemers afschaffen. Volgens Hoogervorst pakt het boetesysteem in principe gunstig uit voor het midden- en kleinbedrijf omdat zij veel minder dan grotere bedrijven te maken hebben met arbeidsongeschiktheid. Maar als kleinere bedrijven worden getroffen, is de klap meteen een stuk zwaarder. Die kan dan oplopen tot 6 procent van de loonsom. Ook is het voor de kleine bedrijven vaak moeilijker preventiebeleid te ontwikkelen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.