AMSTERDAM - Drie van de veertien universiteiten hebben twijfelachtige studenteninschrijvingen gemeld aan demissionair minister Hermans (Onderwijs). Het gaat om de Technische Universiteit van Delft, de Universiteit van Utrecht en de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Dat blijkt uit de huisbladen van de universiteiten. De overige elf onderwijsinstellingen lijken de handen in onschuld te wassen of weigeren openheid te geven over de invulling van de vragenlijst die ze van Hermans hebben gekregen.
Na de ontdekking van de hbo-fraude, waarbij gefraudeerd werd met studenteninschrijvingen en zes hogescholen onterecht miljoenensubsidies ontvingen, heeft Hermans alle universiteiten, hogescholen en mbo-scholen een vragenlijst gestuurd. Daarin worden de studenteninschrijvingen, verstrekte diploma's en ontvangen collegegelden tegen het licht gehouden.
De Erasmus Universiteit meldt bijna 300 buitenlandse studenten die mogelijk onterecht ingeschreven zijn geweest. Ook de Technische Universiteit van Delft biecht in het huisblad Delta op in drie achtereenvolgende jaren wellicht ten onrechte bekostiging te hebben ontvangen voor buitenlandse studenten. Het gaat daarbij om circa 30 studenten die op individuele basis buiten gebruikelijke uitwisselingsprogramma's om colleges in Delft hebben gevolgd.
De Universiteit van Utrecht laat weten ook op een 'paar kleine dingetjes' te zijn gestuit, maar hoopt hierdoor geen problemen te krijgen met Hermans.
De universiteiten in Maastricht, Tilburg, Groningen en Leiden laten openlijk weten geen enkel spoor van fraude te hebben aangetroffen. De eerste drie universiteiten menen dat zeker te weten omdat externe accountants van KPMG de opzet en de resultaten hebben gecontroleerd.
De resultaten van het onderzoek worden binnen enkele weken bekendgemaakt door minister Hermans. Daarnaast voert ook de Algemene Rekenkamer een analyse uit naar de mogelijke fraudes in het voortgezet onderwijs.