door René Steenhorst BILTHOVEN - In de eerste paniek na het uitbreken van dodelijke nekkramp in Nederland is een nog onbekend aantal kinderen ingeënt met vaccins tegen meningokokken-C die slechts een tijdelijke bescherming geven. Naar nu blijkt zijn hiertoe mogelijk vaccinvoorraden van een 'oudere generatie' gebruikt.
Deskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Stichting tot Bevordering van de Volksgezondheid en Milieuhygiëne (SVM) wijzen erop dat door de plotseling vraag naar bescherming sommige artsen wellicht een verouderd vaccin hebben voorgeschreven. Tot de personen die enig risico lopen behoren onder meer mensen die werden gevaccineerd vanwege de meningokokken-uitbraak in Putten, begin 1998.
Volgens ir. M.F.A. Veerman, directeur van de SVM, is het onduidelijk om hoeveel inentingen het gaat.
De verouderde vaccins hebben slechts een werking van twee tot vijf jaar. Arts-epidemioloog dr. M. Conyn-Van Spaendock van het RIVM stelt dat het 'overheidsvaccin' dat vanaf juni aan drie miljoen kinderen wordt gegeven, levenslange bescherming tegen meningokokken-type C biedt. "Wij raden ouders aan contact met hun huisarts op te nemen en eventueel hun kind of kinderen nog eens te laten inenten tijdens de grote campagne", aldus M. Conyn-Van Spaendock.