De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Wiegel: Melkert stort
PvdA in de afgrond

   
 

door Sjuul Paradijs DEN HAAG - VVD-prominent Hans Wiegel voorziet door het optreden van PvdA-leider Ad Melkert een complete teloorgang van de PvdA bij de komende Tweede-Kamerverkiezingen. Melkert en zijn partij PvdA zijn volgens de liberaal na het tijdperk van premier Kok "stuurloos, opportunistisch en arrogant".

Melkert is geen dynamische, aansprekende kandidaat-premier, zo luidt de harde boodschap van Wiegel. De man mist warmte, heeft geen uitstraling en heeft geen groot charisma. "Melkert zal de teloorgang van de PvdA en sociaal-democratie in Nederland niet meer kunnen stoppen," aldus Wiegel in een gesprek met deze krant. "Links is uit in Europa en in Nederland."

De aanval van Wiegel komt op het moment dat de PvdA-leider van alle kanten onder vuur wordt genomen. In de partijtop is men achter de schermen woedend over de uitlatingen van partijvoorzitter Koole op het functioneren van Melkert. PvdA-prominenten Van Nieuwenhoven en Benschop verdedigden Melkert ten volle.

Maar voormalig PvdA-minister Peper stelt dat de uitlatingen van Koole kwaadaardig zijn en de PvdA zonder twijfel Kamerzetels gaat kosten. "Wat Koole heeft gedaan is een dolkstoot in de rug van Melkert," aldus Peper hoofdschuddend. "Met zo'n vriend in zijn nabijheid heeft Melkert geen vijanden meer nodig."

Pijnlijk voor Melkert is ook de uitkomst van een Intomart-enquête in opdracht van RTL-4 onder 500 kiesgerechtigden waarvan 78% vindt dat de PvdA'er zijn partij niet goed bedient.

Liefst 64% vindt hem ook geen geschikte premier. De beste opvolger zou oud-vakbondsman Stekelenburg, burgemeester van Tilburg zijn, vindt 52%. Minister De Vries is minder populair.

Melkert zelf deed op een bijeenkomst in Maastricht de kritiek op zijn functioneren als lijsttrekker af als ,,een storm in een glas water". Volgens hem staat zijn leidende positie in de PvdA absoluut niet ter discussie.

Melkert kreeg gisteren openlijk steun van demissionair premier Kok en ook van Koole. Kok was naar de 1 mei viering van de PvdA in Maastricht gekomen ,,om recht uit mijn hart een bijdrage te leveren ter ondersteuning van de partij en Melkert. Dat heeft hij dik verdiend."

Partijvoorzitter Koole krabbelde terug en stelde dat hij nooit Melkert persoonlijk had willen aanvallen. ,,Er is geen greintje discussie over mogelijk: ik sta vierkant achter Melkert", aldus Koole. Als partijvoorzitter had hij alleen maar zijn achterban willen duidelijk maken dat er in de laatste twee weken voor de verkiezingen ,,keihard tegen aan moet worden gegaan. En met Melkert als boegbeeld van de campagne kunnen we de strijd aan tegen de rechtse krachten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.