De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Eurocommissaris Bolkestein haalt genadeloos uit
'Nederland pleefiguur
met premier Fortuyn'

Van onze parlementaire redactie

   
 

AMSTERDAM - Eurocommissaris Bolkestein vreest dat ons land zich volkomen belachelijk zou maken met Pim Fortuyn als premier. ,,Ziet u Pim Fortuyn al staan naast de Duitse Bondskanselier Schröder, de Franse president Chirac en de Britse premier Blair? God verhoede dat dat gebeurt. Nederland zou een pleefiguur slaan", zei de voormalig VVD-leider gisteravond op een campagnebijeenkomst in Amsterdam.

De eurocommissaris vindt dat als Fortuyn inderdaad zoveel zetels krijgt als nu in de peilingen, hij moet kunnen meedoen aan de regering om zijn ideeën waar te maken. Een minderheidskabinet ziet Bolkestein echter ook als een goede mogelijkheid.

Fortuyns verhalen over de 'puinhopen van Paars' vindt Bolkestein volkomen belachelijk. Hij wees erop dat veel Europese landen nog steeds kampen met hoge werkloosheid en een flink schatkisttekort, problemen die in Nederland allang zijn opgelost. ,,Als dat puinhopen zijn, lust ik er wel pap van en u ook. Ik ben trots op Paars!"

Migrantenprobleem

Fortuyn roert volgens de voormalige VVD-leider terecht problemen aan, maar ,,als hij denkt dat hij die een, twee, drie naar zijn hand kan zetten vergist hij zich deerlijk. Fortuyn is als Emile Ratelband: hij brengt leven in de brouwerij maar het bier is schraal." Als de PvdA niet jarenlang had geweigerd het migrantenprobleem aan te pakken, was het volgens Bolkestein nooit zover gekomen met ,,Fortuyn en de Fortuynisten".

Ook PvdA-leider Melkert en demissionair premier Kok hekelden Fortuyn. Melkert, die alle samenwerking uitsluit, plaatst Fortuyn in het kamp ,,dat de sociale kilte wil stimuleren, de gemeenschap wil breken en tegen de zwakkeren wil zeggen: zoek het maar uit." Volgens Melkert leeft Fortuyn in ,,een hele kleine wereld voor zichzelf. Hij kijkt naar binnen en sluit de vijand buiten."

Pim Fortuyn reageerde furieus. "Ik kook van woede. Melkert en Kok zetten mij neer als vreemdelingenhater. En ik ben helemaal woedend over die lafaard Bolkestein die vier jaar geleden het land is uitgevlucht."

Melkert en Kok uitten tijdens de 1-meiviering in Maastricht ook forse kritiek op CDA-leider Balkenende.

Zij vinden het onacceptabel dat Balkenende in zijn gisteren gepubliceerde boek stelt dat er na Paars een ,,wederopbouw" nodig is.

Sorry-democratie

Balkenende uit daarin forse kritiek op de twee paarse kabinetten en roept op tot een andere en betere samenleving. Hij wil af van de bestuurscultuur en de 'sorry-democratie' en pleit hij voor meer daadkracht op gebieden als wao, zorg en recent de JSF-straaljagers.

Kok mepte terug. ,,Mensen, laat je niets wijsmaken door lieden die op dergelijke manieren een karikatuur van de werkelijkheid aan de bevolking proberen te slijten." Melkert noemde de bewering van Balkenende ,,echt misplaatst". Overigens sluit Melkert samenwerking met het CDA na de verkiezingen nog steeds niet uit.

Balkenende noemde in Hoogeveen op zijn beurt de keuze tussen samenwerking met Melkert of Pim Fortuyn er een tussen twee kwaden. "Melkert start met persoonlijke aanvallen naar mij en nu doet Fortuyn het ook", aldus Balkenende. "Daarnaast zijn het allebei zwalkers. Melkert met de JSF en Fortuyn met z'n wao-standpunt. Het is elke week een ander standpunt."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.